Slujbă Arhierească în Duminica Floriilor la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

646

Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută și sub numele de Duminica Floriilor sau Duminica Stîlparilor, este unul din Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, care este celebrat în Duminica dinaintea Paștilor. Cu câteva zile înainte de răstignirea Sa, Domnul Iisus Hristos a fost primit de mulțimile care Îl slăveau și Îl cinsteau, la intrarea Sa în Ierusalim, călare pe un mânz de asină, ca pe Mesia și Împăratul lui Israel. Mulțimile, în semn de bucurie, aruncau înaintea Lui frunze de palmier sau de smochin (finic), simbolul biruinței, și chiar și copiii Îi strigau cuvinte de laudă.

În ziua acestei mari sărbători, Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, s-a aflat în mijlocul mulțimii enoriașilor catedralei ”Sf. Irh. Nicolae” din orașul Orhei, săvîrșind Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul serviciului divin, diaconul Ioan Cușnir, a fost hirotonit în treapta de preot. Cu acest prilej, Ierarhul i-a adresat nou hirotonitului părinte calde felicitări, îndemnîndu-l să fie un vrednic iconom al Tainelor lui Dumnezeu, să slujească Bisericii lui Hristos cu toată dăruirea și priceperea, înmulțind talantul primit la această Sfîntă și Dumnezeiască Taină.

La final, Înaltpreasfințitul Nicodim a rostit un cuvînt de învățătură în care a evidențiat faptul că bucuria acestei sărbători este în strînsă legătură cu învierea dreptului Lazăr, ”prietenul Domnului” și fratele Martei și al Mariei, cel înviat după patru zile, prin care s-a adeverit și învierea noastră cea de obște, și cu săptămîna sfintelor și mîntuitoarelor Patimi, prin care am fost eliberați de sub stăpînirea morții. „De aceea, a îndemnat Ierarhul, în săptămîna Patimilor ce ne stă în față să nu fim ca Iuda cel iubitor de arginți și să-l trădăm pe Hristos prin păcatele și nepăsarea noastră, ci, precum femeia din Betania, să cădem la piciorele Mîntuitorului cu rugăciune și cu lacrimi, primindu-L în inimile noastre prin Sfînta Împărtășanie, ca să prăznuim cu vrednicie Luminata Sa Înviere!”.

De asemenea, Vlădica a felicitat mulțimea credincioșilor care s-a învrednicit de primirea Cinstitului Trup și de Viață Făcătorului Sînge al Mîntuitorului.

Sursa: eparhia-edinet.md


Articole postate de același autor
2355

Căsătoria înseamnă îmblânzirea inimii și a trupului

Dumnezeu, ca să-l păzească pe om de pofta desfrânată (în afara nunții), a întemeiat căsătoria. Adică, dacă nu poți să-ți stăpânești trupul, ți se îngăduie să guști legitim plăcerea doar înăuntrul căsătoriei: „din cauza desfrânării fiecare să-și aibă femeia sa” (I Corinteni 7, 2). Omul are din fire înclinația spre căsătorie. Însăși firea îl îndeamnă spre […]