În sâmbăta Dreptului Lazăr, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a liturghisit la Mănăstirea „Învierea Domnului” din Chișinău

565

În sâmbăta Dreptului Lazăr, 16 aprilie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, a oficiat Sfânta și dumnezeiasca Liturghie în biserica Mănăstirii „Învierea Domnului” din incinta cimitirului „Sf. Lazăr”, mun. Chișinău.

Alături de Înaltpreasfinția Sa, s-au rugat: Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Secretar al Mitropoliei Moldovei și Protopop al Sectorului I Chișinău, Arhimandritul Ioan (Hangan), Duhovnicul Mănăstirii Pripiceni-Curchi, Prot. mitr. Pavel Vuluță, Protopop de Drochia, Prot. mitr. Nicolae Tudoreanu, chelar și administrator al Mănăstirii „Învierea Domnului”precum și un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Ecteniei pentru răposați, ÎPS Mitropolit Vladimir a înălțat rugăciuni pentru odihna sufletului vrednicului de pomenire Protoiereu mitrofor Tudor Tudoreanu, a preotesei Maria Tudoreanu și a ctitorilor și binefăcătorilor acestei Mănăstiri, trecuți la Domnul.

Învierea lui Lazăr este sărbătorită în Biserica Ortodoxă cu o zi înainte de Duminica Intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Cele două zile alcătuiesc împreună hotarul și puntea de legătură între Postul Paștilor și Săptămâna Patimilor: sunt două zile de prăznuire, o anticipare a bucuriei pe care o va aduce, peste o săptămână, Învierea lui Hristos – biruință asupra morții.

Moartea este o poartă prin care Cel înviat (Hristos) ne lasă să trecem prin moarte în viaţă. Viaţa noastră se îngustează până ce Botezul nostru şi moartea noastră coincid. Fără moarte, viaţa ar fi ireală, ar fi un vis fără deşteptare, spunea Atenagora, Patriarhul Constantinopolului.

După Liturghie a urmat înconjurul celor două edificii eclesiale ale Mănăstirii și un Tedeum praznical.

Ierarhul a mulţumit celor care activează şi se nevoiesc în acest sfânt aşezământ, dorindu-le sănătate şi putere sufletească în îndeplinirea ascultărilor încredinţate.

Prot mitr. Nicolae Tudoreanu a mulțumit Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, ctitorilor Mănăstirii și tuturor celor prezenți pentru susținere și comuniunea euharistică în zi de sărbătoare.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
1038

Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului

Petru Movilă (n. 31 decembrie 1596/13 ianuarie 1597, Suceava – d. 22 decembrie 1646/1 ianuarie 1647 Kiev) a fost arhiepiscop și din 1633 mitropolit al Kievului, al Galiției și al întregii Rusii. A avut un rol deosebit în Sinodul de la Iași din 1642. Pregătirea teologică Petru Movilă s-a născut la Suceava, în anul 1596, […]