Darurile magilor de la Răsărit la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman

384

Darurile pe care magii de la Răsărit le‑au adus Mântuitorului Hristos vor ajunge pentru prima dată în România, cu câteva zile înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. Racla care adăpostește darurile va fi adusă de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator, din Drăgănești‑Vlașca, județul Teleorman, în data de 22 decembrie. Aici va rămâne timp de o săptămână.

Vineri, 22 decembrie, delegația din Sfântul Munte Athos va fi întâmpinată la Mănăstirea Pantocrator la ora 11:00. În continuare vor avea loc procesiunea cu darurile magilor și slujba de Te Deum, săvârșită de Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, iar darurile vor fi așezate într‑un baldachin special amenajat. În aceeași zi, de la ora 17:00, va fi săvârșită slujba Vecerniei, iar de la ora 21:00 se vor oficia Utrenia și Sfânta Liturghie în biserica mare a așezământului monahal.

Sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 9:00 va fi săvârșită Sfânta Liturghie în paraclisul mănăstirii. De la ora 17:00 va avea loc concertul de colinde „Plecarea magilor”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal‑Marin Constantin” și Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale. De la ora 19:00, pe un ecran led amplasat în curtea așezământului va fi proiectat filmul documentar „Darurile magilor. De la Betleem la Athos”, iar de la ora 20:00 credincioșii vor putea participa la slujba Privegherii.

Duminică, 24 decembrie, de la ora 9:00 va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească în biserica mare a Mănăstirii Pantocrator, la finalul căreia Grupul psaltic „Pantocrator” va susține un concert de colinde.

În ziua de Crăciun, 25 decembrie, va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească tot în biserica mare a așezământului monahal, iar seara, de la ora 18:00, slujba Privegherii.

Pelerinajul la darurile magilor se va încheia joi, 28 decembrie, cu Sfânta Liturghie săvârșită de părinții de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Athos, de la ora 9:00. Delegația va pleca către Grecia la ora 15:00.

Sursa: ziarullumina.ro


Articole postate de același autor
1996

Din pildele Sfântului Cosma Etolianul – Diamantul lăsat moștenire

Un negustor era poreclit „Înşelătorul” din pricina înșelătoriilor ce le făcea, a neguțătoriei vreo patruzeci-cincizeci de ani, însă nu a făcut nici o pricopseală. Odată a găsit pe drum o traistă. A deschis-o şi a găsit în ea florini falşi şi mărgăritare false, iar printre ele a găsit un diamant. A luat traista cu banii […]