Intrarea Domnului în Ierusalim cinstită praznical la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

734

Duminică, 17 aprilie 2022, de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni, Înaltpreasfinţitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie.

În dimineața zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat solemn de către slujitorii și credincioșii prezenți.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate cu milostivire asupra credincioșilor, cerându-se ca să miluiască omenirea cu pace și bună înțelegere între popoare și conducători.

După citirea pericopei evanghelice (In. 12, 1-18), care relatează momentul istoric al sărbătorii de astăzi, Diaconul Ioan PETIC, cleric al Catedralei Episcopale, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale a ţinut un de învăţătură, în care a explicat mesajul evanghelic şi a vorbit de intrarea smerită, dar în acelaşi timp şi triumfală a Mântuitorului în cetatea Ierusalimului.

După rugăciunea Tatăl nostru…, credincioşii ce s-au pregătit pentru Sfânta Împărtăşanie, au primit Dumnezeieştile Taine.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Ierarhul a felicitat credincioşii cu sfânta sărbătoare, după care a citit, așa cum se cuvine în această sfântă zi, rugăciunea de binecuvântare şi sfinţire a stâlpărilor.

La final Ierarhul a îndemnat credincioşii să petreacă săptămâna ce stă în faţă, Săptămâna Patimilor, cât mai creştineşte şi cu umilinţă duhovnicească, şi să participe la slujbele deniilor ce se vor săvârşi în săptămâna Patimilor.

Răspunsurile liturgice au fost date la strană de Corul Catedralei Episcopale, condus de  preoteasa Liliana ROTARI.

Menţionăm că, de dimineaţă, la ora 6, a fost săvârşită prima Liturghie în Catedrala Episcopală, de către Prot. Nicolai BOIAN.

Răspunsurile liturgice au fost date la strană de Corul de copii al Catedralei Episcopale, condus tot de preoteasa Liliana ROTARI.

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
1876

Răbdare și iar răbdare, ca să ne vedem în Rai!

Zicea părintele Vichentie şi acestea:  ‒ Vă încredinţez că acela ce urăşte, chiar motivat, pe aproapele său, se face atât de vinovat, încât merită a fi tras la cea mai înaltă instanţă de judecată. Iar cel ce defaimă şi ponegreşte pe aproapele se aseamănă cu ucigaşii de oameni, care se condamnă la cea mai grea pedeapsă. Zicea iarăşi:  […]