Simpozionul ”Lumina Cuvântului” dedicat aniversării a 130 ani de la nașterea poetului creștin Vasile Militaru

1474

Biblioteca Națională a găzduit Simpozionul ”Lumina Cuvântului” dedicat aniversării a 130 ani de la nașterea poetului creștin martir Vasile Militaru. Președintele Societății Culturale ”Vasile Militaru” doamna Maria Șalaru a organizat o frumoasă întâlnire cu oamenii de cultură, interpreți autohtoni dar și un grup de români veniti de la Râmnicu Vâlcea împreună cu duhovnicul lor în legatură cu acest eveniment. În centrul atenției a fost cea mai importantă lucrare a poetului Vasile Militaru, – ”Divina zidire”, biblia în versuri.

La eveniment a fost invitat și preotul Nicolae Ciobanu, președintele Sectorului Sinodal Activități Culturale, care a transmis organizatorilor, dar și celor prezenți cuvântul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove. Părintele Nicolae a vorbit despre importanța duhovnicească a lucrărilor poetului creștin Vasile Militaru. La rugămintea organizatorilor, părintele Nicolae împreună cu doamna Maria Șalaru au moderat acest simpozion. 

Printre invitați la acest eveniment au mai fost: doamna Valentina Patraș, președintele Asociației Obștești de Caritate ”Flacăra Speranței”, doamna Gutiera Prodan, directorul emisiunii ”Buna dimineața” de la Televiziunea Națională Moldova 1, scriitoarea Claudia Partoli, etc. La sfârșitul Simpozionului a fost prezentat un concert de către interpreții autohtoni.

Amintim că Vasile Militaru a mai scris și alte lucrări printre care: Psaltirea în versuri; Spre Împărăția lui Iisus; Imnul neamului; Vorbe cu tâlc; Fabule, celebra poezie ”A venit aseara mama” dedicată prietenului său George Enescu în anul 1930, etc. Pentru faptul că scria versuri creștine, Vasile Militaru la vârsta de 74 ani a fost condamnat la 32 ani de închisoare, urmând să fie eliberat la vârsta de 106 ani. Din cauza numeroaselor traume a decedat nu după mult timp de la condamnare, la 74 ani.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole postate de același autor
5817

Pierdem mult atunci când întârziem la biserică

Se cuvine să știm că în fiecare dimineață la biserici se săvârșește Utrenia și în continuare Dumnezeiasca Liturghie, dacă este Duminică sau sărbătoare, iar în fiecare după-amiază se săvârșește Vecernia, iar la unele biserici și Paraclisul. Sună clopotul în fiecare dimineață, sună și în fiecare după amiază, ca să ne aducă aminte că începe o […]