„Sfinţiţi-vă şi veţi fi sfinţi!” Sfântul Ierarh Nicolae cinstit în rugăciune la Mănăstirea Suruceni

1263

„Sfânt nu este cel care a atins o treaptă înaltă în domeniul moralei umane sau în viaţa de asceză, nici chiar în cea de rugăciune (fariseii, de asemenea, posteau şi se rugau îndelung), ci acela care poartă în sine pe Duhul Sfânt” (Sf. Sofronie Saharov)

Biserica mare a mănăstirii Suruceni, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, și-a sărbătorit joi, 19 decembrie, ocrotitorul ceresc. Numeroși credincioși au participat cu evlavie la Sfânta Liturghie. Atmosfera de rugăciune a fost înfrumuseţată de corul măicuţelor așezământului monahal. Cu ocazia sărbătorii, credincioșii au avut posibilitatea să se închine la părticele din moaștele Sfântului Nicolae, păstrate în biserica mănăstirii.

Una dintre cele mai frumoase cântări ale Bisericii ne vorbește despre legătura noastră cu Sfinții: „Doamne, de n-am avea pe sfinții Tăi rugători și bunătatea Ta milostivindu-se spre noi, cum am îndrăzni, Mântuitorule, a te lăuda pe Tine, pe Care Te binecuvintează neîncetat îngerii…!” Așa cum îi numește Biserica, „prieteni și casnici ai lui Dumnezeu”, Sfinții au puterea să se roage pentru noi în fața lui Dumnezeu.

„Sfinții Bisericii sunt pentru noi autoritate în privința lui Dumnezeu. Noi prin acești oameni avem credință în Dumnezeu, nefiind în stare să avem experiența directă a lui Dumnezeu. Marea însemnătate a Sfinților stă în rugăciunea lor pentru noi. Le cerem rugăciunile știind că sunt prietenii lui Dumnezeu, având o mare îndrăzneală înaintea lui Dumnezeu”, ne spune IPS Hierotheos Vlachos.

Sfinţii nu sunt doar niște oameni buni, ci sunt toți cei care s-au unit cu Dumnezeu-Cuvântul, cu Hristos. Ei au privit doar înainte, spre lumina dumnezeiască, lăsând în urmă tot ceea ce e nevrednic de Dumnezeu şi aspirând din toată inima şi din toată fiinţa către Creatorul, pentru a dobândi plinătatea și sfințirea vieţii.

În cuvântul de învățătură, adresat credincioșilor, clericul mănăstirii Prot. mitr. Victor Ceresău a subliniat frumuseţea vieţii Sfântului Nicolae, îndemnându-i pe cei prezenți să-i urmeze exemplul bunătății și a milosteniei. Totodată a adresat un cuvânt de felicitare pentru toți care s-au adunat să-l cinstească pe Marele Ierarh, care asemenea unui blând păstor își desface brațele pentru a-i îmbrățișa pe toți acei care vin la el după ajutor și întărire în credință.

După Sfânta Liturghie a urmat înconjurul bisericii cu citirea pericopelor evanghelice rânduite şi un Tedeum de mulţumire.

Copilașii prezenți la slujbă au primit cadouri, în cinstea sărbătorii Ierarhului Mirelor Lichiei, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai copiilor.

La final, toți cei prezenți au participat la o agapă creștină.

„Sfinte Ierarhe Nicolae, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!”


Articole postate de același autor
3987

Când spui „femeie”, spui viață și binecuvântare

  Când spui „femeia”, ai spus „mama”, și-ai spus „soția”, „fiica”, „sora”, și-ai spus ființa cea mai scumpă și mai iubită tuturora, și-ai spus iubirea, și căldura, și frumusețea fără care ar fi-un pustiu, și-ar fi-o durere, și-ar fi-o tristețe tot sub soare. Ce gol și ce singurătate era în cele șase zile când nu […]