Se împlinesc 23 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Cleopa Ilie

1626

În data de 2 decembrie 2021 se împlinesc 23 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Cleopa, unul dintre cuvioșii propuși pentru canonizare pentru anul 2025.

A fost un «Avvă» unic al spiritualităţii româneşti, așa cum l-a portretizat Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae.

Biografie

Părintele Cleopa a văzut lumina zilei în 10 aprilie 1912.

Părinţii săi, Alexandru şi Ana Ilie, i-au pus numele Constantin şi a fost al cincilea copil din cei zece ai acestei familii de la sat. După ce a urmat cursurile şcolii primare din satul natal, a ucenicit trei ani la schimonahul Paisie Olaru, pe atunci pustnic la Schitul Cozancea.

S-a alăturat obştii Schitului Sihăstria, împreună cu fratele mai mare, Vasile, în decembrie 1929. A fost tuns în monahism în data 2 august 1937, primind numele Cleopa. Din cauza stării precare de sănătate a starețului Ioanichie Moroi a fost numit egumen interimar, în iunie 1942.

Doi ani mai târziu a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah, iar în anul 1945 a devenit egumen la Schitul Sihăstria, ridicat la rang de mănăstire în 1947, prilej cu care protosinghelul Cleopa Ilie a fost hirotesit arhimandrit.

Cei 12 ani de ascultare ca cioban la oile Mănăstirii Sihăstria au fost pentru marele duhovnic „şcoala de călugărie şi teologie”, după cum el însuşi mărturisea cu smerenie. În acea perioadă a citit zeci de cărţi, fundamentale pentru formarea sa, şi a învăţat să iubească şi mai mult creaţia lui Dumnezeu.

Nu a trecut multă vreme şi s-a retras în munţi, timp de şase luni, din cauza prigoanei regimului comunist. Când a revenit, a fost numit stareţ al Mănăstirii Slatina, Suceava, unde a închegat o obşte de peste 80 de călugări.

”Pentru mântuire sunt necesare trei lucruri.
Primul: răbdare! Al doilea: răbdare! Al treilea: răbdare!
Frate Ioane, da-ţi mai trebuie ceva: milostenie.
Nu trebuie să dai vaca! Nu ţi-a cerut Dumnezeu vaca, niciodată! Ferească Dumnezeu! Nici viţelul. Da’ sticla de lapte trebuie s-o dai!
Şi încă un lucru, frate Ioane: rugăciunea. Pasul şi Dumnezeu!
Fără răbdare, fără milostenie şi fără rugăciune nu se poate mântui omul!

Anii de linişte s-au risipit deîndată ce Securitatea l-a urmărit din nou, astfel că părintele Cleopa s-a refugiat în Munţii Stânişoarei, împreună cu ieromonahul Arsenie Papacioc. A fost adus la Mănăstirea Slatina, după doi ani, din ordinul patriarhului Justinian Marina, iar în anul 1956 a revenit la Mănăstirea Sihăstria, de unde s-a retras iarăşi pentru a treia oară în munţii Neamţului.

A pustnicit cinci ani, apoi s-a întors la aşezământul monahal de la Sihăstria, în anul 1964, ca duhovnic al obştii, unde a povăţuit şi a predicat neobosit, cu multă dragoste atât călugări, cât şi mireni, mai bine de trei decenii.

În data de 6 august 1987 Părintele Cleopa devenea nașul de călugărie al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci teologul Daniel – Ilie.

Părintele Cleopa a trecut la cele veşnice în data de 2 decembrie 1998.

În urma Părintelui Arhimandrit Cleopa Ilie au rămas numeroşi ucenici care îi poartă amintirea vie, o seamă de lucrări duhovniceşti pline de înţelepciune şi modelul unui mare duhovnic în inima căruia a ars focul lăuntric al credinţei.

 

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
359

Hristos a Înviat: ziua a XIX-a

Adesea auzim și folosim expresia „Dumnezeu lucrează prin oameni!” Mă conving de această realitate zilnic. Și nu e doar despre ajutorul primit sau oferit, sfatul venit la timp, gesturi de încurajare ș.a.m.d. Fără cei din jur nu am evolua. Interacționând unii cu alții, comparându-ne, șlefuindu-ne pentru a găsi armonia, creștem duhovnicește. Împreună cu alți semeni […]