Secretul unei căsnicii fericite de peste 70 de ani

2772

Ioan și Elisabeta Gonczi sunt cel mai longeviv cuplu din Bistrița. Ceea ce îi face speciali este faptul că sunt căsătoriți de 72 de ani. Se mândresc că au patru copii și nu mai puțin de 12 nepoți, care îi vizitează ori de când au ocazia. Pensionarii sunt ambii trecuți de vârsta venerabilă de 90 de ani și spun că secretul căsniciei a fost faptul că nu s-au certat „după apusul soarelui”.

Ioan are 97 de ani și Elisabeta este cu 7 ani mai tânără. Ea e din Dealurile Urmenișului, el e din Fântânele. Au 4 copii și 12 nepoți, care-i vizitează des. „18 ani aveam eu când ne-am căsătorit. Ne-am mutat în Bistrița în `55, din câte țin eu minte. Bistrița era ca o comună. Aici, unde avem acum casa, era doar un câmp. Nu erau blocuri în oraș. Copiii noștri, au venit într-o zi acasă și ne-au spus: o zis învățătoarea că se va face casă pe casă, adică blocuri”, povestește Elisabeta.

„Să ne sfădim, nu ne-am sfădit niciodată. Am mai vorbit cu litere mari, câteodată. Noi am făcut, din tinerețe, o hotărâre că nu stăm certați după apusul soarelui, chiar dacă ne-am supărat, când apunea soarele, imediat ne-am împăcat. Să nu apună soarele pe mânia noastră. Niciodată nu ne-am culcat mânioși, chiar dacă, peste zi, cu litere mari am mai vorbit. Câteodată, în zilele în care vorbeam cu litere mari, seara, când apunea soarele, ne uitam unul la altul și râdeam. Am respectat toată viața acest legământ”, povestesc cei doi soți, care, în iunie anul acesta au împlinit 72 de ani de căsătorie.

„Când eram noi tineri, lumea era altfel, oamenii erau mai prietenoși. Dacă mergea un om pe lângă altul pe drum, îi dădea bună ziua, îl întreba de unde vine”, își amintește Ioan, care i-a prins pe trei dintre regii țării, pe vremea când era tânăr.

De război, își amintesc cu groază, dar și cu ușurare. Ianoș a răbdat foamea două săptămâni, trâind cu o bucată de pâine și o bucată de carne, primite de la o țărancă. Două zile și 2 nopți a mers, pe drumul spre casă, abia putând să mai stea în picioare. Ce a urmat după, a fost bucuria vieții lui. A cunoscut-o pe Erszi, s-au căsătorit în `45 și trăiesc fericiți și acum, la adânci bătrâneți.

Le povestesc cu drag, celor care le trec pragul, secretul fericirii împreună și a longevității. „Să nu te culci mânios unul pe altul, să mănânci sănătos și să nu te intereseze ce e după gardul casei tale”, povestesc cei doi soți, credincioși în Dumnezeu de mici.

De-a a lungul anilor, multă lume le-a trecut pragul și i-a felicitat. La 70 de ani de căsătorie, primarul Ovidiu Crețu a fost acasă la cel mai longeviv cuplu din oraș iar astăzi, deputatul Daniel Suciu le-a făcut o vizită, le-a oferit o floare și i-a felicitat.

„Cu litere mari…de la fântâna lui Iacob…sau povestea unui cuplu cu 72 de ani de căsnicie. Ieri, în timpul unei predici la o nuntă în biserica penticostală din Cormaia, îmi atrăgea atenția exemplul dat al unui cuplu ce a adunat 72 de ani de căsătorie. Mi se părea oarecum ireal și am întrebat unde i-aș putea găsi. Iar astăzi i-am găsit”, a scris Daniel Suciu pe Facebook, impresionat de povestea lui Ioan și Elisabeta.

sursa observatorbn.ro


Articolul Precedent
Articolul Următor
Articole Asemănătoare
7789

Când vă certați, vin îndată diavolii. Să fie pace!

În drum spre casă, aproape de biserică, am stat sub un geam și am auzit niște tineri care se certau. – Cocuțo, hai să mergem la ăștia, că se ceartă! Hai să gonim pe diavol din casă! – Cum, Părinte, dacă nu ne cheamă, cum să ne ducem acolo? – Hai, hai să mergem! M-am […]

Articole postate de același autor
1855

A avut loc ediţia a VII-a a Seminarului Metodologic Republican „Şcoala, Biserica și Comunitatea: parteneriat pentru educaţie” la IȘE din Chișinău

În perioada 10-11 mai 2018, în incinta Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei din mun. Chișinău, a avut loc Seminarul Metodologic Republican „Şcoala, Biserica și Comunitatea: parteneriat pentru educaţie”, Ediţia a VII-a: Strategii didactice de valorizare a spiritului responsabilităţii faţă de generaţia în creştere în cadrul lecțiilor de religie. Seminarul a fost organizat de către Mitropolia […]


Foto