Minunea Sfintei Mari Mucenice Eufimia din Calcedon

1585

Sfânta Eufimia a trăit pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian Galeriu (305-311). Ea s-a născut și a crescut la Calcedon, în ținutul Bitiniei, lângă Bosfor, fiind fiica unui oarecare Filofron și a Teodosianei, și era în rânduiala fecioarelor Bisericii, îndeletnicindu-se cu duhovniceștile nevoințe, întrucât își închinase viața lui Hristos. Pîrîtă fiind, că este creştină, a fost pedepsită cu roata, dată la fiare şi la alte măiestrite chinuri şi şi-a luat cununa martiriului prin foc, fiind arsă de vie.

Sfînta Biserică o pomenește şi în 11/24 iulie, la prăznuirea minunii Sfintelor moaşte de la Calcedon, dar şi în 16/29 septembrie, ziua ei de martiriu.

În zilele binecredincioșilor împărați Marcian și Pulheria (450-457), în anul 451, s-a adunat la Calcedon Sinod mare, de 630 de Sfinți Părinți din toată lumea. Ei au osândit erezia lui Dioscor și al lui Eutihie, care învățau că Hristos, Mântuitorul lumii, este o persoană numai cu o fire și o lucrare, și nu primeau dreapta credință ortodoxă, care învață că Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, este Fiul lui Dumnezeu, Unul din Sfânta Treime, Care după întrupare are două firi: dumnezeiască și omenească, unite între ele în chip neîmpărțit și nedespărțit, neamestecat și neschimbat. Părinții de la Calcedon au arătat că izbânda hotărârilor Sinodului se datora și mijlocirilor Sfintei Eufimia. Astfel, de vreme ce ereticii nu voiau să primească dogmele dreptei credințe, Sfinții Părinți ai Sinodului au zis către eretici:

„Scrieți, într-o carte, mărturisirea credinței voastre și vom scrie și noi mărturisirea noastră. Amândouă scrierile să le pecetluim și să le punem în racla cu preacinstitele moaște ale Marii Mucenițe Eufimia. Apoi, să ne rugăm, cu post, lui Dumnezeu, ca prin ea să ne descopere credința cea dreaptă”.

Și, pecetluind racla cu pecete împărătească, au pus păzitori. Iar după trei zile de post și rugăciune, deschizând racla, au găsit scrierea dreptcredincioșilor în mâna dreaptă a Sfintei, iar pe cea a ereticilor răucredincioși la picioarele ei. Spre aducerea aminte de această preaslăvită minune din timpul Sinodului, Sfânta Mare Muceniță Eufimia este înfățișată pe icoane cu o scrisoare sau carte în mână. Pentru această minune, Mucenița este prăznuită și la 11/24 iulie, iar duminica următoare acestei date este închinată Sfinților Părinți de la Sinodul al patrulea Ecumenic.

Pentru rugăciunile Sfintei Mari Mucenițe Eufimia, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.


Articole postate de același autor
451

În perioada 23-26 septembrie 2022, a avut loc Drumul Crucii și al Pocăinței închinat sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci

Cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, în perioada 23 – 26 septembrie 2022, în Republica Moldova s-a desfășurat un Drum al Crucii şi al Pocăinţei cu deplasarea în autocare, prilejuit de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, pe un traseu prestabilit: s. Naslavcea, r. Ocnița; or. Vulcănești; or. Ungheni; s. Holercani, r. […]