Sărbătoarea care ne face mai smeriţi şi mai tari totodată

917

           Biserica cu dimensiuni de catedrală din satul Copanca, raionul Căușeni abia dacă a putut să-i încapă pe toţi enoriaşii care s-au adunat în prima duminică a Posului Mare ca să se apropie şi să se contopească  cu Mântuitorul Hristos. Grăitor este faptul că în această zi nu mai puţin de 200 dintre cei adunaţi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, spre iertarea păcatelor și spre viața de veci.

            Până atunci Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de părintele protoiereu mitrofor Victor Velciug, s-a transformat într-un imn de credinţă Ortodoxiei. Enoriaşii aveau să adune noi argumente pentru a se întări în convingerea că ortodoxia este religia revelată de Dumnezeu prin Însuși Fiul Său, calea adevărului și a mântuirii.

            Peste veacuri mulţi au vrut ca Ortodoxia să dispară pentru a impune o credinţă care să le convină lor dar s-a văzut că nu vor reuşi nici o dată. Nu au reuşit nici becisnicii urmaşi ai tiranului Nero, care au omorât sute de mii de creştini, nu au reuşit arienii, iconoclaştii, ateiştii, puzderiile de sectanţi şi alţi duşmani făţişi sau ascunşi ai Dreptei credinţe. Duşmanii Ortodoxiei au fost înfrânţi şi ruşinaţi, pilonii ei au stat întotdeauna nemişcaţi. Aceşti piloni sunt statornicia Adevărului, temeinicia şi puterea sfinţilor, jertfa mucenicilor, dogmele şi întreaga construcţie bisericească, Sfânta Tradiţie. Stâlp de rezistenţă este fiecare creştin. Nu în zadar Mântuitorul i-a spus apostolului: Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi biserica mea…

            Concluzia din cele afirmate de preacucernicul părinte ar fi că creştinismul este religia absolută şi nici o altă credinţă nu o poate egala.

            Pomenind numele Sfintei împărătese Teodora, cea care i-a oprit pe iconoclaşti, sărbătoarea ortodoxiei mai este numită şi sărbătoarea icoanelor. Prin extindere este şi sărbătoarea răstignirilor care în Copanca au şi rolul de coagulare a localităţii întru credinţă. Fiecare dintre răstigniri are, la fel ca biserica, hramul său. Oamenii se adună în ziua hramului la această răstignire şi îşi strâng mâna în semn de solidaritate între ei şi cu Dumnezeu.

            O asemenea sărbătoare îi face pe oameni mai smeriţi şi, totodată, mai tari în credinţă, avea să mărturisească spre final părintele Victor.

 

Vladimir Sărătilă, jurnalist

 


Articole Asemănătoare
1009

Duminica Triumfului Ortodoxiei, celebrată la Catedrala episcopală din orașul-cetate Soroca

În Duminica Triumfului Ortodoxiei, la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul-cetate Soroca a fost slujită Liturghia Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, zi în care biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru enoriașii veniți la Taina Spovedaniei și Euharistiei. Tot astăzi, drept-credincioasa comunitate a celebrat, conform tradiției, ziua Triumfului Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor și credințelor […]

Articole postate de același autor
3560

Minunile dragostei

Nu trecuse nici un an de când Dumnezeu îi unise prin taina căsătoriei. Erau într-adevăr, o pereche potrivită. El, funcţionar la bancă. Ea, absolventa de liceu, politicoasă şi plină de însuşiri. Cunoştea limba franceză şi pianul.Şi era o gospodină deosebită. Toţi îi lăudau… Însă uneori încercările vieţii vin atunci când nimeni nu le aşteaptă… Fără […]