Sărbătoarea Bobotezei la Mănăstirea Ciuflea

1266

În post și rugăciune au petrecut credincioșii veniți în Ajunul Bobotezei și a doua zi de Bobotează la sfânta mănăstire Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, Ciuflea.

Boboteaza – această sărbătoare ne amintește de botezul Domnului Iisus Hristos în apele Iordanului. Momentul, numit și Epifania sau Teofania, reprezintă începerea activității Mântuitorului de propovăduire a Evangheliei. Duhul Sfânt s-a pogorât în chip de porumbel, iar glasul Tatălui a mărturisit dumnezeirea Fiului: “Acesta este Fiul Meu cel dorit întru Care am binevoit” (Matei III, 17)

În Catedrala sfintei mănăstiri s-a săvârșit, cu acest prilej, slujba Utreniei și Sfintei Liturghii de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae, Duhovnic-administrator al mănăstirii dimpreună cu soborul de preoți și diaconi. A urmat apoi, în curtea așezământului monahal, slujba de sfințire a apei (Agheasma Mare).

Părintele Nicolae a ținut un cuvânt de învățătură despre mijloacele de sfințire a credincioșilor, despre posibilitatea pe care o oferă Biserica de a ne îndumnezei fiecare prin participarea la sfintele slujbe, totodată, arătând că la Botezul Domnului are loc arătarea Preasfintei Treimi; glasul Tatălui se face auzit din ceruri, Fiul se descoperă tuturor ca Mesia cel mult aşteptat şi stă în râul Iordan, iar Sfântul Duh Se coboară în chip de porumbel.

În acelaşi timp, Părintele Arhimandrit a subliniat legătura spirituală dintre Epifania de la Iordan şi lucrarea sfinţitoare şi mântuitoare a Tainei Sfântului Botez, primită în pruncie de fiecare creştin.Astfel, prin botez refacem legătura cu Dumnezeu şi ne facem părtaşi morţii şi învierii Domnului nostru Iisus Hristos, prin întreita afundare în cristelniţă.

După Sfinţirea Apei, Părintele Nicolae a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor, până la intrarea îm mănăstire, unde i-a binecuvântat pe toţi cei prezenți la săvârșirea Tainei.

La final, preoții slujitori au împărțit apa sfințită credincioșilor care au venit în număr mare să primească și să ducă în casele lor darul Sfântului Duh.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie praznicală de astăzi a fost transmisă online pe siteul Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale http://idsi.md/idsi_tv

Pe această cale mulţumim colaboratorilor Institutului de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale, pentru sprijinul acordat la reflectarea slujbelor, un lucru util mai ales pentru credincioşii noştri aflaţi departe de patrie.

Sursa: www.ciuflea.md


Articole Asemănătoare
6955

De ne-am împărtăși toți așa…

Era ajunul Bobotezei anului 2000, când se face Agheasma Mare. În Piliuri, un sat din Epirul de Nord (Albania), preotul coboară din maşina care îl transporta şi se pregăteşte să sfinţească casele. O oră şi un sfert au mers cu maşina pentru a ajunge acolo. Acest sat este ascuns pe nişte munţi frumoşi, însă drumul […]

Articole postate de același autor
303

Episcopul Ioan de Soroca a prezidat ședința extraordinară a Protopopiatului Florești

Luni, 9 septembrie 2019, Episcopul Ioan de Soroca, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit VLADIMIR, a convocat și prezidat ședința extraordinară a Protopopiatului Florești. Adunarea s-a desfășurat la biserica „Sfântul Ierarh Mitrofan” din orașul Florești. În cadrul întrunirii preoții au ales un nou duhovnic al Protopopiatului în persoana protoiereului Ioan LISNIC. De asemenea, au fost adoptate importante decizii […]