Sărbătoarea Bobotezei la Mănăstirea Ciuflea

1139

În post și rugăciune au petrecut credincioșii veniți în Ajunul Bobotezei și a doua zi de Bobotează la sfânta mănăstire Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, Ciuflea.

Boboteaza – această sărbătoare ne amintește de botezul Domnului Iisus Hristos în apele Iordanului. Momentul, numit și Epifania sau Teofania, reprezintă începerea activității Mântuitorului de propovăduire a Evangheliei. Duhul Sfânt s-a pogorât în chip de porumbel, iar glasul Tatălui a mărturisit dumnezeirea Fiului: “Acesta este Fiul Meu cel dorit întru Care am binevoit” (Matei III, 17)

În Catedrala sfintei mănăstiri s-a săvârșit, cu acest prilej, slujba Utreniei și Sfintei Liturghii de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae, Duhovnic-administrator al mănăstirii dimpreună cu soborul de preoți și diaconi. A urmat apoi, în curtea așezământului monahal, slujba de sfințire a apei (Agheasma Mare).

Părintele Nicolae a ținut un cuvânt de învățătură despre mijloacele de sfințire a credincioșilor, despre posibilitatea pe care o oferă Biserica de a ne îndumnezei fiecare prin participarea la sfintele slujbe, totodată, arătând că la Botezul Domnului are loc arătarea Preasfintei Treimi; glasul Tatălui se face auzit din ceruri, Fiul se descoperă tuturor ca Mesia cel mult aşteptat şi stă în râul Iordan, iar Sfântul Duh Se coboară în chip de porumbel.

În acelaşi timp, Părintele Arhimandrit a subliniat legătura spirituală dintre Epifania de la Iordan şi lucrarea sfinţitoare şi mântuitoare a Tainei Sfântului Botez, primită în pruncie de fiecare creştin.Astfel, prin botez refacem legătura cu Dumnezeu şi ne facem părtaşi morţii şi învierii Domnului nostru Iisus Hristos, prin întreita afundare în cristelniţă.

După Sfinţirea Apei, Părintele Nicolae a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor, până la intrarea îm mănăstire, unde i-a binecuvântat pe toţi cei prezenți la săvârșirea Tainei.

La final, preoții slujitori au împărțit apa sfințită credincioșilor care au venit în număr mare să primească și să ducă în casele lor darul Sfântului Duh.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie praznicală de astăzi a fost transmisă online pe siteul Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale http://idsi.md/idsi_tv

Pe această cale mulţumim colaboratorilor Institutului de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale, pentru sprijinul acordat la reflectarea slujbelor, un lucru util mai ales pentru credincioşii noştri aflaţi departe de patrie.

Sursa: www.ciuflea.md


Articole Asemănătoare
2074

Cum se cuvine să se poarte la Botezul Domnului cei botezaţi?

“Ar trebui acum doar sa cantam slava lui Dumnezeu, Care S-a aratat la Iordan in chip treimic, slava a carei mare cuviinta ra­peste pana si mintile ingeresti, iar limbile ingeresti le misca spre cantari duhovnicesti. Dar suntem oare buni sa ne apucam de aceasta lucrare sfanta si preacereasca? Ne-am pregatit, oare, ne-am agonisit merinde de […]

Articole postate de același autor
4408

Când te întâlnești cu răutatea trebuie să o stăpânești!

Cînd te înconjoară răutatea nu te lăsa cuprins de ea. Cînd te întîlnești cu răutate trebuie să o stăpînești! Auzi minciuni despre tine, invidie, ură, dorință de răzbunare, de înjosire sau condamnare, te blestemă cineva sau îți face rău, tu trebuie să fii stăpîn pe situație. Domină răul prin indiferență, dragoste și rugăciune! Indiferența este față de rău iar […]