La origini, carantina este o patruzecime, un Post Mare, o perioadă de izolare şi încercare…

2321

După cum ne spune wikipedia, cuvântul „carantină” provine din forma dialectică venețiană a italienescului „quaranta giorni”, însemnând „patruzeci de zile”. Acest lucru se datorează izolării de 40 de zile a navelor și a persoanelor, ca măsură de prevenire a bolilor legate de ciumă (în sec. XIV).

Deci, la origini, carantina este o patruzecime, un Post Mare, o perioadă de izolare şi încercare, pe care, dacă omul nu şi-o asumă singur, i-o dă Dumnezeu, ca să se mai lămurească: ce-i cu el, de unde vine şi încotro se duce…

Dacă şi această carantină legată de Coronavirus (COVID 19) i-a ajutat pe oameni în această cunoaştere de sine (menită, în cele din urmă, să ducă la cunoaşterea de Dumnezeu), atunci nu avem decât să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru această cercetare pedagogică, pe care El o îngăduie pentru păcatele noastre din care nu vrem să ne îndreptăm, ci mai degrabă căutăm să le propagăm şi legiferăm.

Ierom. Petru Pruteanu


Articole postate de același autor
2150

Părintele Serafim: ,,Indiferent de ce chemare de la Dumnezeu avem, important este să facem totul cu sufletul și cu gândul la El”

  Părintele Serafim, parohul bisericii din comuna Nimoreni, raionul Ialoveni este bine cunoscut pentru pasiunea sa pentru fotbal.  Astfel, de mai bine de  zece ani sfinția sa este căpitanul echipei locale de veterani ,,Avântul”. Totul a început cu inițiativa părintelui de a aduna foștii fotbaliști ai echipei din localitate, care se destrămase în anii ’90 […]


Foto