Rugăciune, pocăință și iertare în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a Lăsatului sec de brânză)

2092

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a Lăsatului sec de brânză), slujitorii așezământului monahal „Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, Ciuflea” în frunte cu preacuviosul părinte arhimandrit Nicolae (Roșca) au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala mănăstirii.

Ca de fiecare dată, numeroși creștini au pășit pragul sfântului lăcaș pentru a înălța rugăciuni de cerere și mulțumire Împăratului Ceresc, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Tuturor Sfinților.

În timpul slujbei a fost citită epistola apostolului Pavel către Romani şi Evanghelia după Matei. O mărturie deosebit de clară la tema iertării, se găsește în fragmentul care s-a citit din Evanghelia după Matei – cuvinte Dumnezeieşti, clare, simple, care posedă o mare putere: ”Că de veţi ierta oamenilor greşealele lor, ierta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc” (Mt. 6:14).

Suntem în pragul Sfântului şi Marelui Post. Duminica izgonirii lui Adam din Rai, ultimul popas înaintea duhovniceştii ofensive, ne pune la începutul vieţii noastre păcătoase pe pământ. Suntem izgoniţi din Raiul desfătării din pricina neascultării, a mândriei şi a neînfrânării. Viaţa cu sudoare, cu chinuire, cu necazuri şi lacrimi se încheie cu întoarcerea în pământul din care am fost luaţi, cu moartea, plata păcatului. De aceea, nevoinţele, întristarea şi plângerea postului sunt si o întristare şi tânguire pentru Raiul pierdut şi pe care cu mul-le suferinţe se cade să-l redobândim (Faptele Apostolilor 14, 22).

După încheierea Liturghiei, a urmat Cinul Iertării, precedat de Ceasul IX şi Slujba Vecerniei. La sfârșitul Vecerniei Preacuviosul Arhimandrit Nicolae a citit rugăciunea la începutul Postului Mare şi s-a adresat enoriaşilor cu un cuvânt despre importanţa virtuţilor pocăinţei şi a iertării.

Apoi a fost săvârşit Cinul Iertării, în cadrul căruia Duhovnicul, clerul şi credincioșii şi-au cerut unii de la alții iertare, spre a începe Sfântul şi Marele Post cu inimă curată şi voinţă duhovnicească.

sursa http://ciuflea.md

 


Articole Asemănătoare
2265

Sărbătoarea Bobotezei la Mănăstirea Ciuflea

În post și rugăciune au petrecut credincioșii veniți în Ajunul Bobotezei și a doua zi de Bobotează la sfânta mănăstire Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, Ciuflea. Boboteaza – această sărbătoare ne amintește de botezul Domnului Iisus Hristos în apele Iordanului. Momentul, numit și Epifania sau Teofania, reprezintă începerea activității Mântuitorului de propovăduire a Evangheliei. Duhul […]

Articole postate de același autor
8859

Doamne, aceștia toți sunt oamenii pe care eu nu-i iubesc!

Nu sunt eu în măsură să vorbesc de iubirea dușmanilor, pentru că nu-mi iubesc nici măcar soția și copiii cum trebuie, dar totuși pentru că am înțeles anumite lucruri, vreau să le împărtășesc cu voi. A fost o perioadă când mă certasem cu o anumită persoană și atunci iertarea și conceptul de iubire a vrăjmașului […]