Educaţia are o funcţie importantă în procesul de modelare şi de formare a caracterului şi a personalităţii copiilor. De aceea, fiecare dintre noi ar trebui să acorde o atenţie majoră acestui proces, fiindcă tinerii şi copii sunt viitorul unei ţări.
La momentul actual, sute de copii provin din familiile unde excesul de alcool este o normă, alţii sunt lăsaţi în grija bunicilor de către părinţi, care pleacă peste hotare în căutarea unui loc de muncă. În rezultat, aceşti copii devin liberi de a face tot ce le doreşte inima.
Unii oameni nu pot rămâne indiferenţi faţă de soarta acestor copii, de aceea ei fac tot posibilul ca să-i ajute cu ceea ce pot. La fel, este şi părintele Petru, paroh al bisericii Intrarea Maicii Domnului din satul Ulmu, care a înţeles că pe lângă menirea bisericii de a oficia slujbele pentru slava lui Dumnezeu, ea are şi un rol social.
Astfel, în 2010 cu binecuvântarea preaînaltului părinte Mitropolit Vladimir, el a decis să deschidă un Centru de Zi care ar ajuta copii ce provin din familiile social vulnerabile.
Am decis să merg şi eu la acest Centru pentru a vedea cu proprii ochi cum se desfăşoară activităţile de aici. Când am sosit era ora mesei, iar copii erau aşezaţi la masă. Mâncau liniştiţi, şi ca toţi copii, printre o lingură de mâncare mai strecurau şi câte o ciocolată. Apoi, mulţumind de masă au mers la joacă. Erau veseli şi plini de viaţă, spunând că le este drag să vină aici. După care au ascultat un seminar despre violenţa domestică.
Aşadar, am dorit să aflu istoria acestui Centru, iar părintele Petru a binevoit să ne-o împărtăşească.
,,Nu am putut rămâne idiferent faţă soarta acestor copii”
Predând religia în şcoala din sat, părintele s-a familiarizat cu situaţia a mai multor copii, a început să vadă cum ei trăiesc, şi a înţeles că există o mulţime de copii care ar avea nevoie de acest Centru de Zi.
La început a fost deschis cu propriile puteri fiind un Centru de Catehizare. Treptat şi-a modificat profilul. Şi, când a venit vorba de al amenaja cu toate echipamentele necesare, cărţi, calculatoare, printer, ş. m. a. d. a fost adresată prin intermediul Mitropoliei o scrisoare către Asociaţia Obştească Ajutorul Creştinilor din R. Moldova, iar, mai apoi a fost scris şi înaintat un proiect către această asociaţie. În persoana doamnei Lilia BULAT, proiectul a fost acceptat. Astfel, Centrul a fost echipat cu toate cele necesare.
,,Ajut aceşti copii să se integreze în societate”
Din cauza că aceşti copii fac parte din grupurile de risc, unii dintre ei nu dispun, adesea, de strictul necesar, precum sunt articolele de birotică pentru şcoală sau nu au îmbrăcăminte. În rezultat, ei sunt marginalizaţi de către societate. De aceea, Centrul şi-a stabilit ca obiectiv anihilarea acestei discriminări şi, în limita puterilor, le oferă acestor copii toate cele necesare.
Alte obiective ale Centrului sunt prevenirea unor vicii, precum abuzul de alcool, abuzul de tutun, a substanţelor narcotice şi un lucru foarte important împiedicarea abandonării şcolii. ,,Le oferim posibilitatea să studieze adăugător şi mai aprofundat o limbă străină, unele jocuri intelectuale ca şahul, să studieze calculatorul şi, totodată, să îşi îmbogăţească cunoştinţele, datorită gamei vaste de enciplopedii, dicţionare, literatură artistică şi alte cărţi specifice, de care dispunem” ne spune părintele Petru.
,,Zilnic circa 30 de copii benificiază de serviciile gratuite oferite de Centru”
În Centru activează trei profesori, bucătăreasa, preotul şi preoteasa, iar zilnic circa 25-30 de copii din clasele a patra, până în clasele a noua vin direct de după lecţii şi profită de serviciile gratuite oferite de Centru.
Aici ei primesc o masă caldă, diversă, cu bucate pregătite în incinta cantinei a Centrului de Zi. După asta ei îşi pregătesc temele pe acasă sub supravegherea coordonatorului a Centrului de Zi.
Lunea şi miercurea le este predată limba engleză, marţea şi joia le este predată limba franceză, vinerea are loc studierea calculatorului, sâmbăta se organizează un club de şah, seminare pe diverse teme, activităţi cultural-artistice, mese de discuţii, iar duminica există o şcoală duminicală unde se învaţă arta corului bisericesc.
*
De asemenea, se mai organizează tabere de vară, picnicuri, exursii la mănăstiri, la grădina zoologică, campionate locale la şah, jocuri etc.




Sursa foto: arhiva personală a Centrului de Zi
lenaplamadeala.wordpress.com