PS Siluan, Episcop de Orhei: „Iubirea milostivă a Părintelui nostru ceresc reprezintă un exemplu desăvârșit pentru toți părinții de astăzi!” Sf. Liturghie din Duminica a X-a după Rusalii, la Mănăstirea Curchi

1737

În a X-a duminică după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și al întregii Moldove, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Biserica centrală a Mănăstirii Curchi, înconjurat fiind de soborul preoțesc al mănăstirii și în prezența mulțimii pelerinilor, într-o atmosferă înălțătoare și de rugăciune.

Cu acest binecuvântat prilej, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Egumen al Mănăstirii Curchi, după citirea pericopei evanghelice despre vindecarea lunaticului, a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a susținut următoarele:

„Sfânta Evanghelie de astăzi ne vorbește despre un tată, care a alergat la Mântuitorul Iisus Hristos, Doctorul sufletelor și ale trupurilor noastre, și care l-a adus pe fiul său ce avea un duh rău, ce de multe ori îl arunca în foc, în apă, astfel încât aducea multă tristețe părinților săi. Mânat de această grijă părintească, de această milă părintească, tatăl din această pericopă evanghelică vine mai întâi la ucenicii Lui pentru că oarecum nu îndrăznea să-L deranjeze pe Învățător și nădăjduia că ucenicii Săi, care și ei erau următorii lui Hristos, ar fi putut să-l vindece. Dar pentru că ei nu au putut la un moment dat, tatăl demonizatului vine la Hristos Domnul și îi spune plânsul său.

Domnul Hristos răspunzând, a zis: O, neam necredincios și îndărătnic, până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi? Aduceți-l aici la Mine. Și Iisus l-a certat și demonul a ieșit din el și copilul s-a vindecat din ceasul acela.

Dragi credincioși, vedem că mânat de o credință sinceră și profundă, tatăl vine întâi la ucenici și apoi la Hristos, și insista și stăruia în credința lui, știind că Hristos poate să-l vindece pe cel care l-a zidit după chipul și asemănarea sa. Iubirea milostivă a Părintelui nostru ceresc reprezintă un exemplu desăvârșit pentru toți părinții de astăzi.

Deci, să fim cu multă luare aminte față de odraslele noastre, exemplul părintelui din evanghelie, ne vorbește nouă despre sfânta datorie, dar și despre misiunea părintească pe care se cuvine fiecare părinte să o aibă, dar mai ales grija pe care să o poarte pentru copii săi și să mijlocească de la Dumnezeu pentru ei duhul blândeții, duhul curăției, să ceară de la Hristos Domnul pentru copii ca să fie feriți de tot ce este rău și necurat.

Într-o perioadă când duhul lumii pune stăpânire peste sufletele oamenilor, adresarea noastră către Hristos Domnul pentru copii noștri, trebuie să fie una permanentă. Și venind cu credință către Hristos Domnul, vom primi Harul Său, vom primi eliberare de tot ceea ce este necurat și urât înaintea Tatălui Ceresc.

Îl rugăm pe Domnul ca să ne elibereze și pe noi de sub stăpânirea multor demoni care pun stăpânire pe întreaga noastră ființă și ne lasă ademeniți de grijile vieții, care ne despart de Hristos Domnul.

Să reținem că doar în biserică, doar aproape de crucea răstignirii, putem primi harul și izbăvirea de tot ceea ce este necurat, urât și murdar pentru sufletele noastre. Doar aici în Biserica lui Hristos, locul întâlnirii noastre cu Domnul, și noi ca și tatăl din Evanghelia de astăzi, avem un mare privilegiu să ne adresăm către Hristos în rugăciune și în liniștea sufletelor noastre.  La fiecare Sfântă Euharistie, prin care se aduce Jertfa cea Mare, și ni se dă spre mâncare cinstitul Trup și Dumnezeiescul Sânge al Marelui și Preamilostivului nostru Arhiereu, ne putem împărtăși și noi de binecuvântările și de harul Său.

De aceea, Vă doresc dragi credincioși, ca duminica aceasta binecuvântată să fie un frumos prag pe care să pășim către urcușul nostru spre Înviere și spre sporirea credinței noastre. Să ne apropiem de Hristos cu o credință sinceră și să-I cerem asemenea tatălui din pericopa evanghelică, că nu doar fiii noștri, ci și noi înșine avem nevoie de izbăvirea și binecuvântarea Lui, și făcând așa vom putea și noi să ne împărtășim de iertare și slobozire de păcate asemenea tânărului demonizat, stăpânit de duhul întunericului.

Hristos Domnul să vină în ajutorul nostru și între noi, și să binecuvânteze și să înmulțească în noi marele virtuți creștinești: Credința , Nădejdea și Dragostea. Amin”, a concluzionat Preasfinția Sa.

De asemenea, în cadrul serviciului divin de astăzi, mulți prunci și adulți au primit Sfânta Taină a Euharistiei.

Sursa: http://manastireacurchi.md/


Articole Asemănătoare
Articole postate de același autor
10046

Timpul liturgic

Odată cu venirea Mântuitorului Iisus Hristos, timpul a încetat să mai fie pentru om măsura morţii şi degradării vieţii, ci spaţiul sfinţirii şi al întâlnirii cu Dumnezeu. Portretizat în vechime ca un monstru care îşi devora propriii fii, timpul a fost restabilit de Mântuitorul şi a devenit iconomie a mântuirii sau plan al mântuirii, plin […]