Actualitate

Duminica „Întoarcerii Fiului Risipitor” la Mănăstirea Curchi

2392

Mulțime de credincioși au participat la Sfânta Liturghie din Duminica „Întoarcerii Fiului Risipitor” la mănăstirea Curchi, săvârșită de către Pr. Arhimandrit Augustin (Zaborosciuc) împreună cu diaconii slujitori ai mănăstirii.

Duminica Fiului Risipitor este a doua duminică din perioada Triodului, făcând parte din săptămânile pregătitoare pentru Postul Mare.

În pilda de astăzi, de la Luca XV,11-32 – pilda Fiului Risipitor, Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne-a dat o închipuire a dragostei adevărate, a dragostei dumnezeiești.
Nesfârșita dragoste de oameni a lui Dumnezeu se vede din răbdare Sa cea mare, din iertarea Sa cea mare, din bucuria Lui cea mare.

Evanghelia din această Duminică ne arată cum trebuie să privim puterea pocăinței și mai ales a Tainei Spovedaniei a primirii iertării păcatelor prin milostivirea lui Dumnezeu.
Evanghelia ne spune că ajungând la limita existenței sale fiul risipitor, ne spune că și-a revenit în sine. Când omul păcătuiește iese din sine și se abate de la firea normală, de la ordinea firească a lucrurilor pe care Dumnezeu a creat-o.

Decizia Fiului Risipitor „ridica-mă-voi” – arată dorința omului de a se ridica din robia păcatului, cât și ridicarea prin pocăință, prin smerenie, ascultare, și fapte bune către Dumnezeu.
Astăzi, suntem chemați să nu deznădăjduim, căci urcușul postului este și o cale a pocăinței, a plângerii pentru păcatele noastre.

Întoarcerea Fiului risipitor, prin etapele psihologice prin care a trecut, ne oferă și nouă aceleași trepte în întoarcerea în Sfânta Spovedanie: conștiința păcatului, hotărârea de îndreptare, mărturisirea păcatului și împlinirea canonului pentru ca apoi să fim împreună cu Hristos la Masa Împărăției.

Să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu ca să ne ajute să înțelegem pocăința fiului risipitor, și totodată să ne ajute să ne eliberăm de patimi și de păcat.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul arhieresc al mănăstirii, condus de dl Ion Timofti.

Sursa: www.manastireacurchi.md


Articole Asemănătoare
5060

Duhovnicia este tare grea, mai ales în zilele noastre!

Preoţii, aşa cum vorbesc, aşa trebuie să trăiască, că cea mai puternică predică este cea cu fapta, şi apoi cea cu cuvântul. Duhovnicul trebuie să fie lumină pentru toţi, părinte pentru toţi, sfetnic bun şi povăţuitor iscusit de suflete. Să fie păstor adevărat, iar nu năimit, care slujeşte cele sfinte pentru bani şi câştig pământesc. […]

Articole postate de același autor
546

Care este diferența dintre păcatele de moarte și celelalte păcate?

Sunt păcate de moarte şi păcate care nu sunt de moarte: cele de moarte sunt cele pentru care, dacă nu te vei pocăi şi te va afla moartea, vei merge în iad; iar dacă te vei pocăi, atunci îndată ţi se vor ierta. Se numeşte păcat de moarte pentru că din pricina lui moare sufletul şi poate să învieze doar […]