Prin tăcere învățăm a ne ruga

990

Despre tăcere, spunea Părintele Paisie Olaru:

‒ Să ne aducem aminte de cuvântul Mântuitorului, Care zice: „Pentru tot cuvântul deșert vom da seama în ziua Judecății”; iar un sfânt părinte zice că „de câte ori am vorbit, m-am căit”. Mare este darul tăcerii. Prin tăcere scăpăm de osândă, de clevetire, de vorba deșartă și învățăm a ne ruga. Părinții noștri vorbeau „șapte vorbe pe zi”, cum se spune, dar cu inima și cu buzele se rugau neîncetat. Dacă vom pune înaintea noastră păcatele noastre, ceasul morții și ziua Judecății, încet-încet dobândim darul tăcerii și al rugăciunii. Să ne rugăm lui Dumnezeu cu cuvintele psalmistului David: „Pune, Doamne, pază gurii mele și ușa de îngrădire împrejurul buzelor mele” (Psalm 140, 3).

 

(Arhimandrit Ioanichie Bălan, Patericul românesc, ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandritul Petru Bălan, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2011, p. 733)


Articole postate de același autor
263

21 iulie 2022 | Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit VLADIMIR – 33 de ani de arhierie

La 21 iulie 2022, de sărbătoarea Arătării Icoanei Maicii Domnului din Kazan, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, aniversează 33 de ani de slujire arhierească. Cu această ocazie, colaboratorii Direcției Mitropolitane se alătură tuturor felicitărilor venite din partea ierarhilor, slujitorilor și mirenilor din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, cu următorul mesaj: Înaltpreasfinția Voastră, Înaltpreasfințite Stăpâne, […]


Foto