Actualitate

Primul lucru pe care trebuie să-l regăsească familia post-modernă este dulceața rugăciunii

5169

Primul lucru pe care trebuie să-l regăsească familia post-modernă este dulceața rugăciunii făcute împreună și a rugăciunii colective din biserică. Câteva minute de rugăciune dimineața și seara, mersul la biserică duminica cu toată casa, ar fi salutare. Familia creștină trebuie să se roage împreună, să cânte împreună, să facă lectură religioasă împreună. Nu se poate exprima în cuvinte cât de mare este folosul unei vieți duhovnicești în cadrul familiei. Roadele acestei vieți sunt: sentimentul de liniște și siguranță, statornicia, dreapta judecată, armonia și maturizarea spirituală.

Al doilea lucru, tot important, este regăsirea bucuriei de a mânca împreună. Programul supraîncărcat, graba permanentă, au ajuns să desființeze aproape total această comuniune. Soții vin de la serviciu pe rând și mănâncă separat. Copiii vin de la școală și mănâncă când apucă. Este adevărat că sunt unele situații obiective când oamenii mănâncă pe rând, dar dacă această practică devine lege, paguba spirituală este imensă.

Al treilea lucru pe care familia creștină trebuie să-l redescopere este petrecerea timpului liber împreună. Cu toate că în societatea noastră distracția este practicată abuziv, ea își are locul ei în viața de familie. Este bine ca membrii familiei să râdă împreună, să se joace împreună, să-și facă ieșirile, concediile și drumețiile împreună. Sunt situații în care joaca, drumeția și alte moduri de destindere consolidează legătura dintre soți și-i învață pe copii cinstea, onestitatea, spiritul de echipă și politețea.

IPS Andrei Andreicuț, Mai putem trăi frumos?, Editura Renașterea, Cluj-Napoca, 2012, p. 59-60


Articole Asemănătoare
5030

Sufletul copilului se hrăneşte cu dragoste

În cele mai multe familii, fiecare membru trăieşte parcă după un alt program, stă în camera lui, la televizorul lui, şi urmăreşte programului lui preferat. În opinia mea, toate aceste obiceiuri erodează sentimentul apartenenţei la o familie, legăturile dintre membrii ei şi efectele încă nici nu pot fi pe deplin evaluate. Când ajungi să comunici […]

Articole postate de același autor
86

Tadeu Nagacevschi:,,Sensul vieţii îl văd în credinţă şi în dragoste faţă de tot ce a creat Dumnezeu’’

Fişier biografic  Tadeu Nagacevschi s-a născut  la 20 august 1937 în satul Pereni, judeţul Orhei, în familia unui preot. După absolvirea Universităţii Pedagogice „Ion Creangă” din Chişinău în anul 1959, a fost repartizat în raionul Sângerei (pe atunci Lazovsc), unde a  activat: în învăţământ (1959 – 1963),  în presa raională (1963 –2012).  Este laureat al […]