Eveniment de comemorare: „Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni – 200 de ani de la trecerea în eternitate”

1796

Marți, 30 martie 2021, ora 14:00, Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău vă invită la evenimentul cultural-științific de comemorare a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Manifestarea este organizată de Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău în parteneriat cu Secția Științe Sociale, Economice, Umaniste și Arte a Academiei de Științe a Moldovei, Centrul de Cercetări Umaniste al USM și Platforma CULTURA sub egida Direcției Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău.

Evenimentul de comemorare „Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni – 200 de ani de la trecerea în eternitate” este dedicat personalității Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni – primul mitropolit al Basarabiei, om de cultură și scriitor ecleziastic, care a contribuit la dezvoltarea bisericii ortodoxe, a vieții spirituale, la promovarea literaturii bisericești din regiunea Basarabiei și în zona Mării Negre, precum și la dezvoltarea culturală a orașului Chișinău în prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Evenimentul se va desfășura pe platforma Google Meet, accesând link-ul: https://meet.google.com/bxd-jezi-drs

Evenimentul va fi transmis ON-LINE de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale și va fi disponibil la link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=1wI_2vL_mu8

Programul evenimentului:

Partea I-a: 14:00 – 15:30

Masă rotundă „Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni – 200 de ani de la trecerea în eternitate” desfășurată în cadrul proiectului științific „Cultura promovării imaginii orașelor Republicii Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii”

Moderator: Aliona GRATI, doctor habilitat în filologie, conferențiar universitar

Mesaje de salut:
Valentina VOLONTIR, Direcția Cultură a Municipiului Chișinău
Aurelia HANGANU, doctor habilitat în filologie, prorector, Universitatea de Stat din Moldova

Comunicări:
Liliana CONDRATICOVA (doctor habilitat în studiul artelor și culturologie, doctor habilitat în istorie, Secretar științific general al Academiei de Științe a Moldovei/USM) „Orfevrăria de cult din Basarabia pe timpurile Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni”

Nicoleta VORNICU (doctor habilitat în arte vizuale, Centrul Mitropolitan de Cercetări TABOR, Iași, România) „Artefactele arheologice din cripta Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, mărturie a personalității marelui cărturar de la Chișinău”

Octavian MOȘIN (doctor în istorie, doctor în filozofie, Paroh al Bisericii Întâmpinarea Domnului din Chișinău) „G. Bănulescu-Bodoni – de la ierarh la sfânt”

Sergius CIOCANU (doctor în arhitectură, Institutul Patrimoniului Cultural) „Instituirea în Chișinău a capitalei regionale a Basarabiei”

Alla CEASTINA (doctor în studiul artelor și culturologie, USM) Rolul mitropolitului G. B.-Bodoni în antrenarea arhitecților experimentați în edificarea Guberniei Basarabia”

Manole BRIHUNEȚ (doctor în studiul artelor și culturologie, Paroh al Bisericii Sfântul Nicolae din s. Mileștii Mici/MNEIN) „Reglementările exarhului Gavriil, privind amenajarea cimitirelor și a obiceiurilor de înmormântare – metodă progresistă de prevenire a epidemiilor ”.

Partea a II-a: 15:30 – 16:30

Prezentarea rutei cultural-turistice „La răscrucea drumurilor” (limba română, limba rusă).

Ruta cultural-turistică „La răscrucea Drumurilor” este lansată de Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău în parteneriat cu OTM Business Travel cu suportul metodologic al Asociației de Dezvoltare a Turismului în Moldova (ADTM), în cadrul proiectului ”Platforma „Cultură”, coordonată de Comitetul Național al ICOM Moldova, în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Economică, Socială și Culturală „Paragon”, Tighina, cu sprijinul Programului Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii (UE-SBM V), finanțat de Uniunea Europeană și implementat prin Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Moderator: Valeria SURUCEANU, director al Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău.

Invitați speciali:
Angela FRUNZE, Project Officer/Capacity Development. Mesaj de salut din partea Programului Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii.
AGENȚIE DE INVESTIȚII. Mesaj de salut din partea Departamentului de Promovare a Turismului.
Stanislav GONCEAR, coordonatorul Platformei CULTURA din partea stângă a Nistrului.
Marina MIRON, doctor în istorie, Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova (ADTM) Patrimoniul cultural: coeziune trainică a ambelor maluri ale Nistrului.
Inessa TALPA, Agenția de turism OTM Business Travel. Promovarea patrimoniului cultural inclus în trasee turistice prin intermediul agențiilor de turism.
Liubov COȘMAN, Muzeograf la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău. Studii de documentare și colectarea datelor pentru elaborarea rutei turistice „La Răscrucea drumurilor”.

Pentru a urmări evenimentul online accesați pagina de FB a muzeului:
Muzeul de Istorie a orașului Chișinău – Chisinau History City Museum 

 


Articole postate de același autor
766

În Duminica Slăbănogului ÎPS PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

La 23 mai 2021, în Duminica Slăbănogului, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni. În dimineața zilei, slujitorii Catedralei Episcopale dimpreună cu credincioșii prezenții au întâmpinat Ierarhul. În timpul Sfintei Liturghii, au fost înălțate rugăciuni de slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările și ajutorul ce îl revarsă părintește […]