Preotul care ajută oamenii. Parohul bisericii din satul Maximovca face acte de caritate

2513

Dar din dar se face rai. Această zicală este un principiul de viață al unui preot din raionul Anenii Noi, care, mai bine de un deceniu, își învață enoriașii să îi ajute pe cei aflaţi în dificultate. Mai nou, la apelurile parohului Samuil Bacarji din satul Maximovca, răspund cu donații și sătenii plecați peste hotare.

Samuil Bacarji a venit să slujească la biserica din localitate acum șase ani, după ce a fost preot în satul vecin, Bălțata, unde la fel îndemna oamenii să fie mai darnici.

"Am început să adunăm ce are fiecare în casă: crupe, conserve. Apoi le împărțeam celor nevoiaşi. Ştiam cine este ţintuit la pat, cine este bolnav...", a spus parohul Bisericii "Sfântul Nicolae” din satul Maximovca, Samuil Bacarji. 

Pentru cei care au nevoie nu doar de mâncare şi haine, oamenii au început să adune şi bani pentru a le procura ce le trebuie. În ziua în care am vizitat biserica din Maximovca, preotul Samuil Bacarji se pregătea să meargă la un centru de reabilitare pentru a-i duce în dar un scaun special unui tânăr de 19 ani care suferă de paralizie cerebrală infantilă.

"Are nevoie. El este orfan şi invalid de la naştere...", a spus parohul Bisericii "Sfântul Nicolae” din satul Maximovca, Samuil Bacarji. 

Scaunul multifuncțional nu a putut fi găsit în țara noastră, aşa că preotul a cerut ajutorul concetățenilor aflați peste hotare, iar aceștia au pus mână de la mână şi l-au trimis în Moldova.

"Din păcate boala progresează şi dacă de la început ne era de ajutor căruciorul simplu, cu anii e mai greu să stea pe şezute şi să se folosească de căruciorul simplu", a spus managerul centrului de reabilitare şi intergare socială, Anenii Noi, Svetlana Bălan. 

Parohul din Maximovca spune că a acceptat să vorbească în faţa camerei despre acţiunile pe care le face doar pentru ca cei aflați în dificultate să știe că îi pot cere ajutorul.

"Dacă nu manifești milostenie, nu o vei primi nici tu. Noi nu facem asta pentru noi, o facem în numele Domnului, pentru că Dumnezeu ne-a binecuvântat să facem fapte bune și să fim milostivi", a spus parohul Bisericii "Sfântul Nicolae” din satul Maximovca, Samuil Bacarji.

 

Sursa: publika.md

Articole postate de același autor
1111

În Duminica Floriilor, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a liturghisit la Catedrala mitropolitană din Chișinău

Troparul, glas 1: Învierea cea de obşte mai înainte de Patima Ta încredinţând-o, pe Lazăr din morţi l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta şi noi, ca pruncii, semnele biruinţei purtând, Ţie Biruitorului morţii strigăm: Osana Celui dintru înălţime, bine eşti cuvântat, Cel ce vine întru numele Domnului. Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută și sub numele […]