Medicul este vindecător atât al trupului, cât și al sufletului

5223

Interviu cu Iurie Moscalu, doctor în medicină, conferențiar universitar în specialitatea boli interne (hepatologie).

- Care este situația Republicii Moldova în ceea ce privește numărul de persoane diagnosticate cu hepatită?

-Hepatita este o boală infecțioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice. Există mai multe forme ale bolii, precum este Hepatita A, B, C , D. Ultimile date înregistrate arată că numărul persoanelor diagnosticate cu hepatite cronice este de peste 40 de mii. O mare parte dintre aceste persoane necesită un tratament absolut special antiviral cu eradicare a virusului din organism, după care să fie neuralizată acțiunea hepatitei. În consecință, evident, sporește atât calitatea cât și longevitatea vieții. În ultimii ani numărul de persoane diagnosticate cu infecția respectivă a scăzut, datorită vaccinării.

-În ce măsură se reușește ca medicul să fie vindecător al trupului, dar și al sufletului?

-Medicul a fost considerat atât vindecătorul trupului, cât și al sufletului din antichitate. Astfel, discuția dintre pacient și medic este foarte importată, pentru că de acest aspect depinde, în mare parte, eficacitatea tratamentului.

-Care sunt cele mai întîlnite forme de transmitere a hepatitei?

- Virusul se transmite de la om la om, prin sânge sau alte secreții ale organismului. Este frecventă transmiterea pe cale sexuală, prin refolosirea unui ac de seringă, de la mamă la copil, folosirea de către mai multe persoane a produselor de igiena personală (periuța de dinți, aparatul de ras), dar și prin utilizarea echipamentelor nesterile (la dentist, manichiură, pedichiura, tatuaje, piersing corporal). Exista anumite grupuri de persoane cu un grad mai mare de expunere la contaminarea cu hepatită. Printre acestea se numara: persoanele cu parteneri sexuali multipli, copiii născuți din mame infectate, oamenii care au contact prelungit cu o persoana infectată (membrii familiei), persoane care primesc transfuzii de sânge.

-Care sunt cele mai frecvente simptome ale acestei boli infecțioase?

-În toate tipurile de hepatită, simptomele pot trece uneori neobservate. Cel mai mare risc este ca un bolnav să transmită virusul altei persoane sănatoase, întrucât nu este conștient de boală. Simptomele inițiale ale hepatitelor se pot confunda cu cele ale gripei (febra, astenie marcată, cefalee, stare de curbatură). După aproximativ o săptamană, se instalează icterul (colorația galbenă a albului ochiului și a pielii), urina foarte închisă la culoare și materiile fecale anormal de pigmentate.

Alte manifestări clinice specifice hepatitelor virale sunt astenia fizică, lipsa apetitului alimentar și starea persistenta de greață.

- Ce ar trebui să cunoaștem pentru a preveni această afecțiune?

-Trebuie de cunoscut faptul că igiena personală strictă si spălatul mîinilor cu apă și săpun după folosirea toaletei, dupa schimbarea scutecului la copii, precum și înainte de prepararea mâncării sau de luarea meselor  va ajuta la impiedicarea transmiterii infecției. Incălzirea alimentelor și a apei la peste 850 C determină distrugerea virusului. Evitați consumul de pește sau fructe de mare în stare crudă sau preparate termic insuficient. Fructele și legumele consumate în stare crudă trebuie spalate cu apă din abundență.

- Cum vedeți relația dintre credință și știința medicală?

-Contactul dintre credință și medicină este destul de evident astăzi. Acest lucru este demonstrabil prin prezența lăcașelor sfinte pe lângă spitale, care oferă posibilitate pacienților să fie mult mai aproape de Bunul Dumnezeu. Deși există bolnavi care nu se pot deplasa spre biserică, sunt de părerea că ajutorul din parte slujitorilor cultului ar trebui să fie mai intens pe această cale.

                                                                                  Maria Cucută-Rujină pentru Altarul Credinței

 

Articolul Următor
Articole Asemănătoare
9014

Vindecarea cancerului în trei săptămâni cu “medicamentele” lui Dumnezeu

Corpul fizic e format din trei părţi principale: celule şi două lichide (sânge şi limfă). Sângele alimentează cu ”hrană” toate celulele din corpul nostru, iar limfa preia toxinele rezultate în urma simplei funcţionări a celulelor şi le duce la organele de detoxifiere (piele, ficat, rinichi), pentru a le scoate din corp. Un nou-născut, pentru a […]

Articole postate de același autor
4704

Predica Mitropolitului Augustin de Florina la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

Astăzi este sărbătoarea unuia din cei mai mari mucenici ai credinţei noastre, a Sfântului Gheorghe, Purtătorul de biruinţă. Sărbătoarea aceasta coincide cu cel mai frumos anotimp. Şi precum cântă Biserica noastră, să alergăm astăzi pe câmpuri să culegem flori şi să împletim cununi pentru a încununa pe eroul credinţei noastre creştine. Dar să culegem flori […]