La Mănăstirea Nicoreni, raionul Drochia, va fi construită cea mai înaltă clopotniţă din Republica Moldova

1892

La Mănăstirea din satul Nicoreni, raionul Drochia, va fi construită cea mai înaltă clopotniţă din Republica Moldova. A fost visul fostului stareţ Rafael care i-a pus temelia, iar acum o echipă de tineri arhitecţi şi designeri vor să ducă la bun sfârşit lucrarea. Ei au făcut proiectul gratuit, iar acum e nevoie de aproape 10 milioane de lei, bani pe care slujitorii mânăstirii speră să-i adune cu ajutorul enoriaşilor.

Conform proiectului, clopotniţa va avea o înălţime de 49 de metri. Arhimandritului Rafael, întemeietorul Mânăstirii, a sfinţit piatra de temelie a noii construcţii în urmă cu jumătate de an, înainte de a se stinge din viaţă.    

TATIANA BRUMĂ, designer: "Cu un an în urmă, aproximativ, am venit aici şi am vrut să ajut cu ceva mănăstirea. Am venit cu propunerea la părintele Rafael, cu ce pot să-l ajut. Schiţa noi am discutat-o cu părintele ca să fie într-un stil cu soborul. A fost o plăcere şi este primul proiect de arhitectură pentru mine".

Tatiana a reuşit să formeze o echipă de arhitecţii care au pregătit proiectul şi planul de amenajare a curţii. Clopotniţa va avea 5 etaje şi un nivel subteran. La parter se vor ţine slujbe pentru enoriaşi, iar la nivelele superioare vor fi ateliere şi încăperi pentru personalul mănăstirii. 

CORNELIU CREŢU, arhitect: "Este un proiect unicat în Republica Moldova, de aşa înălţime. Caracteristicile construcţiei noastre de tip nucleu central din beton armat, cu carcasă portantă şi cu zidărie portantă. Clopotul cel mai mare, amplasat la ultimul nivel, acoperit cu cupola din beton armat, la cota de 40 de metri".

Curtea mănăstirii va fi decorată cu pavaj şi foişoare şi vor fi condiţii pentru slujbele religioase în aer liber.

CORNELIU CREŢU, arhitect: "Să fie aşa o zonă plăcută, primitoare, un colţ de rai, cum spunea părintele Rafael. Să încapă toţi creştinii aici în teritoriu unde este liniştea sufletească".

Cel mai mare clopot cântăreşte o tonă şi jumătate şi a fost adus de la Moscova.

ARHIMANDRITUL VLASIE, stareţul Mănăstirii Sfântul Proroc Ilie din Nicoreni: "Credem că părintele de sus ne ajută, Dumnezeu cu oamenii aici pe pământ ne vor ajuta şi cred că vom realiza această lucrare şi o vom duce la bun fârşit., pe parcursul a câţi vor ani. Totul depinde şi de creştinii de bună credinţă, care vor veni cu un suport".

Lucrările de construcţie a clopotniţei vor începe săptămâna viitoare.

 

Sursa: tvrmoldova.md


Articole postate de același autor
1293

Episcopul Victor (Koțaba), Vicarul Mitropoliei Kievului: ”Nu există intenții care să justifice răul războiului”

Episcopul Victor de Baryșivka a subliniat că astăzi războiul i-a unit pe toți cetățenii ucraineni fără excepție. Vicarul Mitropoliei Kievului, episcopul Victor (Koțaba) a notat că războiul este un rău în primul rând din cauza faptului că victimele acestuia devin copiii. Vlădica a scris despre acest lucru pe canalul său de Telegram. „Odinioară, marele scriitor rus Feodor Dostoievski […]