Trăiri duhovnicești la tabăra din Mănăstirea Oașa

2401

Pe parcursul zilelor petrecute la Schitul Mănăstirii ,,Sf. Ioan" de la Găbud, am trăit niște stări interioare pe care nu le mai poți avea decât la mănăstire. Noi trăim vremuri când suntem ca niște grăunțe de porumb, mereu măcinate de morile de vânt ale informației și ale furtunilor necontenite de știri și descoperiri. La mănăstire ești rupt de tot acest zbucium, aici timpul se oprește.

Cât timp am petrecut acolo, nu am avut nici rețea, nici internet, fapt care, în zilele noastre, cred că este un lux. Astfel, devii liber în gândire, devii liber de orice formă de informație, rămâi singur cu tine, în fața ta, aș spune chiar că te redescoperi și nu mai ai unde te ascunde.

Un alt nivel de simțire am avut despre însemnătatea ascultării care, pînă la urmă,  pentru mine se asociază cu o formă de corectare. La lucru sub ascultare, scapi de lene, scapi de mofturi, apleci mândria, și parcă și energie, și forță mai multă apare pentru lucru. Iar la sfârșit de zi nu mai ai putere decât să dormi, pentru că dimineața, înainte de răsăritul soarelui, trebuie să te trezești și să fii gata de slujbă. Dacă totul se face cu dragoste, cu sinceritate și din inimă, astfel de regim te întărește și te tratează, atât la nivel somatic, cât și la nivel duhovnicesc.

Mai mult decât atât, am avut și ore de bioetică cu niște oameni deosebiți, enciclopedii vii, care ne-au relatat, din punct de vedere creștinesc, aspecte și probleme de bioetică ce la etapa actuală nu au un răspuns corect, aducându-ni-se exemple și citate din Evanghelie și din scrierile și trăirile duhovnicești ale Sfinților. Ni s-au adus exemple din experiențe medicale, care te pun pe gânduri și care te fac să percepi diferit valoarea unei ființe umane, adică să ieși din zona de confort și să te gândești cum a-i proceda dacă a-i fi în locul persoanei în cauză.

Am înțeles foarte clar cât este de important să fim mulțumitori pentru tot ce avem și pentru tot ce se întâmplă în viața noastră.

Mulțumesc Domnului și părintelui Octavian, pentru deosebita ocazie de a merge împreună cu soția și sora la Tabăra de Vară a Părintelui Ilie Moldovan.

Ghenadie Ababii, student la medicină

 

Articole postate de același autor
2825

Cum ajungem de la ură sau indiferență, la iubire

De ce iubirea noastră-i fărâmiţată? De ce uneori iubim şi alteori urâm? De ce pe unii îi iubim mai mult şi pe alţii puţin? De ce pe unii nu-i iubim deloc? De fapt, adevărul este că noi nu suntem nici în iubire totdeauna, nici în ură totdeauna, ci suntem undeva la mijloc, între iubire şi […]