Casa Memorială „Arhimandrit Sofian Boghiu” din Cuconeștii Vechi, localitatea natală a marelui duhovnic

650

Cu bucurie am vizitat zilele acestea Casa Memorială „Arhimandrit Sofian Boghiu” din comuna Cuconeștii Noi, satul Cuconeștii Vechi, raionul Edineț.

Deschisă la 14 septembrie 2020, cu suportul Asociației culturale „Noua Galilee” și a Primăriei Cuconeștii Noi, instituția muzeală de pe malul pitoresc al Prutului a intrat adânc în inima celor care au reșit să-i pășească pragul.

În doar câțiva ani sa reușit ca această locație să devină un punct de reper pentru ceea ce a însemnat Arhimandritul Sofian și localitatea natală a marelui duhovnic – satul Cuconeștii Vechi de altădată.

Cu recunoștință, mulțumim Domnului pentru acest colț de cer, în memoria vrednicului de pomenire Părinte Sofian.

Le mulțumesc sufletește tuturor celor implicați în bunul mers al lucrărilor de amenajare a teritoriului casei-muzeu.

Ne rugăm ca în următoarea perioadă să înaintăm în lucrări, până aproape de 14 septembrie 2022 – când vom comemora 20 ani de la cinstita adormire a Părintelui Sofian.

Părintele Sofian Boghiu

S-a născut în data de 7 octombrie 1912, în Cuconeștii Vechi, județul Bălți. A devenit frate în Mănăstirea Rughi, județul Soroca, în anul 1926. A studiat la Școala de cântăreți din Mănăstirea Dobrușa, la Seminarul monahal din Mănăstirea Cernica (1932-1940), la Academia de Belle Arte din București (1940-1945) și la Facultatea de Teologie din București (1942-1946).

A fost tuns în monahism la Mănăstirea Dobrușa, cu numele Sofian (1937), hirotonit ierodiacon în 1939 și preot-ieromonah în 1945 pentru Mănăstirea Antim din București.

În 1958 este arestat în lotul „Rugul Aprins” și condamnat la 15 ani de închisoare (eliberat în 1964). A rămas în Mănăstirea Antim, unde a fost stareț până la sfârșitul vieții pământești (14 septembrie 2002), fiind înmormântat la Mănăstirea Căldărușani.

Cuvioase Părinte Sofian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii!

Preot Mihail Bortă,

14-15 iunie, Cuconeștii Vechi, Edineț

 

Sursa: ortodox.md


Articole postate de același autor
838

Duminica Ortodoxiei prăznuită triumfător la Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz Alexandru Nevski” din mun. Ungheni

În Duminica Ortodoxiei, 21  martie 2021, prima duminică din Postul Mare, Preasfinţitul Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni. În dimineața zilei Preasfinţia Sa, a fost întâmpinat de soborul de preoţii slujitori şi creştinii Catedralei. În cadrul Sfintei Liturghii după citirea pericopei evanghelice (Ioan 1, 44-51), Preasfințitul Petru, a […]