La biserica „Sfântul Cuviosul Dimitrie cel Nou” din Chişinău vor fi aduse spre închinare icoana şi moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, Făcătorul de Minuni

988

Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Duminică 19 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, la biserica „Sfântul Cuviosul Dimitrie cel Nou” din municipiul Chișinău, vor fi expuse spre închinare icoana și moaștele Sfântului Ierarh Nicolae.

Îndemnăm creştinii să participe sâmbătă, 18 decembrie, ora 17.00 și duminică 19 decembrie, ora 9.00, la sfintele slujbe pentru a da împreună cinstirea cuvenită acestui bineplăcut Sfânt a lui Dumnezeu.

Adresa bisericii: Municipiul Chișinău, sectorul Telecentru, str. Strada Pietrarilor 2.

 * * *

Sfântul Nicolae a trăit la sfârșitul secolului III și începutul secolului al IV-lea. Datorită vieții sfinte a fost ales episcop al Mirelor Lichiei. Din cauză că a propovăduit credința în Domnul Iisus Hristos a fost prins de conducătorii cetății, a fost bătut și aruncat în temniță, împreună cu alți creștini. Imediat ce Sfântul Constantin cel Mare a ajuns împăratul romanilor au fost eliberați toți din închisoare, inclusiv Sfântul Nicolae care a mers în Mira.

În timpul vieții pământești Sfântul Nicolae a săvârșit numeroase minuni, așa cum arată istoria vieții sale. A izbăvit de la moarte pe trei bărbați năpăstuiți pe nedrept. Pe când aceștia erau în închisoare, au aflat de timpul când aveau să fie omorâți și au chemat pe sfânt în ajutor; i-au pomenit și de binefacerile ce le făcuse cu alții, cum izbăvise de moarte pe alți trei bărbați din Lichia. Iar Sfântul Nicolae, cel grabnic spre ajutor și gata spre apărare, s-a arătat în vis împăratului și eparhului (administratorul provinciei); pe eparh l-a mustrat pentru că a defăimat în fața împăratului pe cei trei bărbați, iar împăratului i-a arătat și i-a dovedit ca bărbații aceia sunt nevinovați și că din pizmă au fost pârâți că au uneltit împotriva lui. Şi așa i-a izbăvit Sfântul Nicolae de la moarte. Pe lângă acestea a făcut încă și alte minuni.

Sfântul Nicolae nici după moarte nu și-a uitat turma sa. Că în fiecare zi face cu îmbelșugare bine celor ce au nevoie și-i izbăvește de tot felul de primejdii și nevoi, căci și acum, ca și atunci, Același Dumnezeu lucrează prin sfântul Său minunile Sale cele fără de număr.

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, Mare Făcător de Minuni!

Sursa: mitropolia.md 


Articole postate de același autor
974

Comemorarea Protoiereului Mihail Ceachir la 160 de ani de la naștere

În perioada 19 și 27 aprilie au fost organizate ample manifestări comemorative a unui vrednic slujitor al Domnului – Protoiereul Mihail Ceachir (27 aprilie 1861 – 8 septembrie 1938). Acest slujitor a desfășurat o amplă activitate didactică, editorială și culturală în Basarabia de altădată. Timp de 35 de ani a slujit la capela ”Întâmpinarea Domnului” […]