Biserica „Întâmpinarea Domnului” din incinta Universității de Stat din Moldova astăzi, 10 februarie 2019, și-a deschis larg ușile pentru a primi dis-de-dimineață tineri ortodocși veniți din diferite colțuri ale Republicii Moldova. Elevi, liceeni, studenți, alături de preoți și enoriași s-au adunat pentru a participa la un eveniment de totalizare a rezultatelor unui an de activitate, de mărturisire și propovăduire, dar și de trăire a credinței ortodoxe. Gala Tineretului Ortodox se organizează pentru al treilea an consecutiv înainte de sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, celebrată la data de 15 februarie, când este și hramul Capelei Universității de Stat. Această sărbătoare creștină este, în același timp, Ziua Tânărului Ortodox.
Gala Tineretului Ortodox se desfășoară cu binecuvânarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și a întregii Moldove. Evenimentul a început cu oficierea Sfintei Liturghii la Biserica „Întâmpinarea Domnului” de către un sobor de preoți, cu participarea enoriașilor acestei parohii și a oaspeților sosiți din diferite regiuni ale țării.
Ceremonia festivă a avut loc în blocul II al Universității de Stat, care are o încărcătură istorică aparte pentru marea majoritate a absolvenților de studii teologice din Republica Moldova. În calitate de parteneri ai evenimentului au fost Facultatea de Drept și Asociația Studenților Creștini Ortodocși.
Cu un cuvânt de felicitare și încurajare a venit PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și al Întregii Moldove, un prieten al tinerilor și susținător al activităților desfășurate cu și pentru ei:
PS Ioan: „Tinerii sunt acei care fac ca viața Bisericii să pulseze frumos și să fie mult mai vie, plină de bucurie. Ortodoxia este o religie plină de viață și de bucurie. Despre acest lucru ne-a mărturisit Hristos Însuși la Învierea Sa: "Bucurați-vă!". Noi, ortodocșii, suntem cei care împărtășim religia păcii și a iubirii. Iar tinerii sunt îndemnați să promoveze pacea, bucuria și dragostea. Să rămâneți întotdeauna oameni care răspund dumnezeieștii iubiri și o împărtășesc și altora”.
În calitate de oaspeți au fost prezenți doamna profesor Violeta Cojocaru, decan al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova; părintele Nicolae Jelihovschi, s. Sălcuța, Căușeni, cu un grup de elevi de la liceul teoretic „Meșterul Manole”, satul Sălcuța; părintele diacon Ioan Scutaru din satul Costești, Ialoveni, reprezentant al activului misionar din LT Costești; părintele ieromonah Vasilisc Donica, director adjunct al gimnaziului „Saharna Nouă”; părintele Ioan Țuțuianu, cu un grup de elevi de la LT „Boris Dînga”, Criuleni și multă lume de bună credință.
Părintele Octavian Moșin, paroh al Bisericii „Întâmpinarea Domnului” și președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret, a subliniat importanța activităților desfășurate prin implicarea tinerilor, cei care trebuie să fie mădulare vii, mădulare active ale Bisericii lui Hristos. Părintele a trecut în revistă evenimentele semnificative care au avut loc pe parcursul anului datorită colaborării slujitori – enoriași – generația tânără, salutând orice inițiativă, fiindcă mereu vor fi multe de realizat în acest sector.
În cadrul festivității, participanții s-au delectat de cântările duhovnicești interpretate de Grupul Coral „Gnosis”, condus de Serghei Crudu. Cu reprezentări spre zidire sufletească au venit tinerii Asociației Obștești „Valeriu Gafencu” din s.Sălcuța – „Eterna Carte” și elevii LT Costești, Ialoveni – „Licitația sufletului”.
După cum era și de așteptat, la Gala Tineretului Ortodox, ediția a III-a au fost decernate Diplome de excelență slujitorilor și tinerilor care pe parcursului anului, cu râvnă și dăruire, s-au implicat în promovarea valorilor creștin-ortodoxe.
Categoria „Performanțe la ora de religie”
- Protodiacon Ioan Scutaru;
- Preoteasa Suzana Craveț;
Categoria „Profesorul de religie”
- Ieromonahul Vasilisc Donica;
- Preotul Ioan Țuțuianu;
- Preotul Alexandru Guțuleac;
Categoria „Misionarul anului”
- Asociația Obștească „Valeriu Gafencu”, s. Sălcuța
Categoria „Cântare duhovnicească”
- Serghei Crudu, dirijorul grupului coral bărbătesc „Gnosis”
Categoria „Studentul anului”
- Elena Bocancea
Categoria „Liceanul anului”
- Marin Frija
Categoria „Voluntarul anului”
- Hariton Leancă;
- Serafima Moraru;
- Marina Popa.
Apreciind realizările tinerilor activi, plini de dăruire și de idei, evenimentul s-a încheiat, iar participanții s-au întors la locurile de baștină pentru a împărtăși din experiența altora, și cu speranța că evenimentul de azi va avea continuare, devenind o tradiție pentru comunitatea ortodoxă din Republica Moldova.