Duminica dinaintea Botezului Domnului, la Catedrala mitropolitană “Nașterea Domnului” din Capitală

2032

În Duminica dinaintea Botezului Domnului, zi în care se face și pomenirea Sfântului Serafim de Sarov, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană “Nașterea Domnului” din Capitală.

Alături de Întâistătător a coliturghisit secretarul mitropolitan şi chelar al Catedralei mitropolitane, Prot. mitr. Vadim Cheibaş, împreună cu slujitorii sfântului lăcaș, precum și Prot. mitr. Veniamin Onu, parohul bisericii “Sf. Ierarh Nicolae” din or. Vicenza, Italia, care a primit cu mult drag invitația ÎPS Mitropolit Vladimir de a se ruga în Catedrala centrală a țării.

Sfântul Serafim a vieţuit ca un însingurat, ca un stâlpnic, ca un sihastru, în permanentă tăcere, ca pustnic şi ca un avva povăţuindu-şi aproapele prin cuvânt şi faptă. Vechii asceţi îşi câştigau bucata lor de pâine cu propriile lor mâini. Şi el şi-a dobândit hrana din munca propriilor sale mâini. Vechii asceţi nu aveau haine de schimb. Nici el nu a avut. Vechii asceţi nu posedau niciun fel de obiecte materiale, aşa încât îşi lăsau întotdeauna colibele deschise. Nici el nu poseda nimic, aşa încât chilia sau coliba sa erau deschise tuturor. Vechii asceţi dormeau pe pământul gol şi se hrăneau foarte sumar. Nici el nu a dormit pe paturi confortabile, iar hrana sa era săracă şi puţină. Vechii asceţi au vieţuit ani de zile în pustie. Iar el a trait timp de 55 de ani în mănăstirea sa. Vechii asceţi făceau minuni prin rugăciunile şi smerenia lor. La fel şi prin rugăciunile Sfântului Serafim s-au înfăptuit nenumărate minuni. Aceia erau mari oameni de rugăciune. La fel a fost şi el.

În timpul slujbei, Arhipăstorul, preoții și credincioșii adunați în sfântul locaș, au înălţat rugăciuni de cerere şi pomenind pe sfântul cuviosul şi purtătorul de Dumnezeu părintele nostru Serafim, făcătorul de minuni din Sarov, ca el, stând în faţa lui Dumnezeu, să mijlocească prin rugăciune pentru Ţara şi Biserica noastră şi pentru toţi acei, care conştientizează importanţa orânduirii vieţii duhului omenesc conform legii lui Dumnezeu.

Primind întărire și hrană duhovnicească, poporul a primit binecuvântare arhierească, după care au mers în liniște și pace pe la casele lor, spre a trăi în bună înțelegere cu frații întru credință.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole Asemănătoare
1731

Duminica a XII-a după Cincizecime – Bunătatea cea care este după chipul lui Dumnezeu schimbă lumea în care trăim

Creştinii ortodocşi se află astăzi, 27 august 2017, în Duminica a XII-a după Cincizecime, zi în care la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sf. Ev. Matei (cap. 19, vs. 16‑26) care ne prezintă întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu un tânăr bogat ce îi adresează Domnului o întrebare esențială – ce […]

Articole postate de același autor
4017

Predică la sărbătoarea Sf. Spiridon al Trimitundei

“…Sfântul Spiridon s-a născut în Cipru la mijlocul secolului III d.Hr. Nu era dintr-o familie bogată, slăvită şi oficială; era sărac şi agramat. Îndeletnicirea lui era cea de păstor. Un păstor sfânt. Dar nu cumva păstori au fost şi Avraam, Iacob, Moise, David şi alţi bărbaţi din Vechiul Testament? Nu cumva păstori au fost şi […]