Duminica Sfintei Cruci la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Capitală

2112

În cea de a III-a Duminică din Postul Mare, a Sfintei Cruci, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.

În timpul serviciului divin, Episcopul vicar și slujitorii Catedralei mitropolitane s-au rugat dimpreună cu poporul iubitor de Dumnezeu, pentru ca să primească de la Domnul Hristos, prin Sfânta și dătătoarea de Viață Cruce, apărare de rele, virtuți duhovniceși și cale de nădejde spre viața veșnică.

Crucea din evanghelia de astăzi nu se referă la crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, nu se referă la pătimirile Mântuitorului pe care le vom cinsti în Sfânta și Marea Vineri și în ziua Înălțării Sfintei Cruci. Crucea din Evanghelia de astăzi este o cruce care se referă la viața creștină în înțelesul de răstignire a patimilor egoiste pentru a elibera iubirea milostivă de iubirea egoistă și pătimașă. Înțelesul duhovnicesc al Sfintei Cruci este prezentat în evanghelia de astăzi, dar purtarea crucii presupune o condiție care nu este ușor de îndeplinit și anume răstignirea propriului egoism, care se numește lepădarea de sine.

Duminica Sfintei Cruci a fost instituită la Constantinopol în secolul al VIII-lea. Este greu să aflăm mai multe despre originea acesteia, afară de faptul că ea pare să fi fost deja bine stabilită la Constantinopol între anii 715-730, fiindcă patriarhul Gherman i-a consacrat atunci o omilie. După Liturghie, a fost oficiat un Tedeum de mulțumire, după care, Episcopul Ioan a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, referitor la însemnătatea Sfintei şi de viaţă făcătoarei Cruci în viaţa creştinului.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole Asemănătoare
1651

Duminica a XII-a după Cincizecime – Bunătatea cea care este după chipul lui Dumnezeu schimbă lumea în care trăim

Creştinii ortodocşi se află astăzi, 27 august 2017, în Duminica a XII-a după Cincizecime, zi în care la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sf. Ev. Matei (cap. 19, vs. 16‑26) care ne prezintă întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu un tânăr bogat ce îi adresează Domnului o întrebare esențială – ce […]

Articole postate de același autor
2417

Profesori de teologie din Alba Iulia în vizită în Republica Moldova

În cadrul Conferinței internaționale ”Educația din perspectiva valorilor”, desfășurate la Chișinău în perioada 28-29 septembrie, au venit câțiva profesori de teologie din Alba Iulia. După lucrările simpozionului pr. profesor Mihai Himcinschi, decanul facultății, pr. lector Dorin Opriș și dr. asist. Răzvan Brudiu, au vizitat catedrala și palatul mitropolitan, având o întrevedere cu Mitropolitul Vladimir. Oaspeții […]