Slujire arhierească la Catedrala mitropolitană din Chișinău, în ziua prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

1689

Încă de la primele ore ale dimineții de 27 octombrie 2017, zeci de credincioși, uniți în rugăciune și în bucurie, au pășit pragul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău, pentru a aduce cinstire Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Sărbătoarea prilejuită de celebrarea ocrotitoarei Moldovei a debutat cu Slujba Acatistului la Icoana Maicii Domnului de la Hârbovăţ – Ocrotitoarea Moldovei, urmată de rânduiala ceasurilor și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească, săvârșită cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, de către PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei.

Împreună cu Episcopul Vicar a înălțat rugăciuni și Prot. Mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan, precum și soborul de slujitori ai Catedralei.

Preasfinția Sa a înălțat rugăciuni de mijlocire pentru poporul dreptcredincios prezent în sfântul locaș către Sfânta Parascheva, care prin viața sa smerită a întruchipat împlinirea voturilor monahale, așezând la temelia vieții ei spirituale asumate cuvintele cutremurătoare ale Fiului lui Dumnezeu: „Cel ce vrea să vină după Mine, să se lepede de sine să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie!” (Mc. 8, 36).

Moaştele sfintei se află în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Odoarele au fost aduse de Voievodul Vasile Lupu (1634-1653) din Constantinopol la Iaşi, în Moldova, la Mănăstirea Sfinţilor Trei Ierarhi, în anul 1641. Sfintele moaşte au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca recunoştinţă pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei ecumenice.


Articole Asemănătoare
3395

Slujbă arhierească de Adormirea Maicii Domnului la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

„Ceea ce ești izvorul milei Milostivirii ne învrednicește pe noi, Născătoare de Dumnezeu” Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie închinată praznicului Adormirii Maicii Domnului la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Capitală. Cu acest minunat prilej, […]

Articole postate de același autor

Foto