Slujire arhierească la Catedrala mitropolitană din Chișinău, în ziua prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

942

Încă de la primele ore ale dimineții de 27 octombrie 2017, zeci de credincioși, uniți în rugăciune și în bucurie, au pășit pragul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău, pentru a aduce cinstire Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Sărbătoarea prilejuită de celebrarea ocrotitoarei Moldovei a debutat cu Slujba Acatistului la Icoana Maicii Domnului de la Hârbovăţ – Ocrotitoarea Moldovei, urmată de rânduiala ceasurilor și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească, săvârșită cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, de către PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei.

Împreună cu Episcopul Vicar a înălțat rugăciuni și Prot. Mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan, precum și soborul de slujitori ai Catedralei.

Preasfinția Sa a înălțat rugăciuni de mijlocire pentru poporul dreptcredincios prezent în sfântul locaș către Sfânta Parascheva, care prin viața sa smerită a întruchipat împlinirea voturilor monahale, așezând la temelia vieții ei spirituale asumate cuvintele cutremurătoare ale Fiului lui Dumnezeu: „Cel ce vrea să vină după Mine, să se lepede de sine să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie!” (Mc. 8, 36).

Moaştele sfintei se află în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Odoarele au fost aduse de Voievodul Vasile Lupu (1634-1653) din Constantinopol la Iaşi, în Moldova, la Mănăstirea Sfinţilor Trei Ierarhi, în anul 1641. Sfintele moaşte au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca recunoştinţă pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei ecumenice.


Articole Asemănătoare
1119

Declarație privind atacul și furtul de la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

Am constatat cu durere că în dimineața zilei de joi, 27 decembrie, la deschiderea Catedralei Mitropolitane ”Nașterea Domnului” din centrul capitalei, paraclisierul sfântului locaș a fost atacat, după care au fost prădate bunuri bisericești. Paraclisierul Vasile Ghimp se află în stare gravă la Insitutul de Medicină Urgentă, fiind în secția de reanimare. Astfel, cerem sfintele […]

Articole postate de același autor
737

Protopopiatul Chișinău, sectorul III, în ședință de lucru

Marți, 27 martie 2018,  slujitorii din sectorul III al mun. Chişinău au fost convocati în şedinţă de lucru. Adunarea a fost găzduită de biserica “Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” din or. Durleşti şi a fost prezidată de către părintele protopop prot. Zosima Toia.  Au fost planificate un şir de activităţi pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Au urmat probleme curente și de […]