De unde ştiţi că nu-l veţi mântui pe soţul dumneavoastră, care se va sfinţi prin soţia sa credincioasă?

9299

Uneori trebuie să călătoriţi împreună cu soţul, pentru ca în viaţa lui să nu existe o discordanţă izbitoare între viaţa de unul singur şi viaţa în familie. Şi să nu grăbiţi evenimentele: la cununie trebuie să se meargă cu responsabilitate şi în mod conştient, căci aceasta este o Taină care obligă la multe.

Dar de vreme ce nu există, deocamdată, o astfel de percepţie a Sfintelor Taine, atunci nici nu trebuie mers în această direcţie. Trebuie să vă osteniţi, înduplecându-L pe Domnul să vă dăruiască credinţa.

Mama Sfântului Grigorie Teologul era credincioasă, iar tatăl păgân. Cred că în acele timpuri nu se punea problema cununiei. Însă sfârşitul încununează lucrarea. Mama i-a educat pe copii în credinţa ortodoxă, iar tatăl şi-a sfârşit viaţa ca arhiereu ortodox. Dar iubirea trupească este una din componentele căsătoriei şi se binecuvântează în Taina Cununiei şi păcătuieşte acela care îndrăzneşte să dispreţuiască căsătoria. Dumnezeu a binecuvântat două căi, cea a căsătoriei şi cea a monahismului, şi ambele sunt căi ale Crucii. Alegerea dumneavoastră a fost deja făcută şi trebuie să vă purtaţi crucea până la sfârşit cu iubire şi de bunăvoie. Şi de unde ştiţi că nu-l veţi mântui pe soţul dumneavoastră, care se va sfinţi prin soţia sa credincioasă? Citiţi capitolul 7 din Epistola I către Corinteni, şi acolo veţi găsi răspunsul căutat.

Din Arhimandritul Ioan Krestiankin, Povăţuiri pe drumul Crucii, Editura de Suflet, Bucureşti, 2013, p. 183-184


Articole Asemănătoare
5204

Gândurile bune şi gândurile rele

Într-o clipă îs pe pământ şi în cer! De la marginile lumii şi din adâncuri se reîntorc şi ne spun în şoapta lor tot ce avem de îndeplinit: bine sau rău, dar tu, omule, alege! Gândurile rele… puzderie! Ele tăbărăsc de obicei în mintea omului concentrat la rugăciune sau hotărât a săvârşi binele! Musafirii nedoriţi, […]

Articole postate de același autor
3184

Cum dobândim sănătatea sufletului?

Recunoaşterea şi respingerea cauzelor care ne îndeamnă spre păcat sunt preocupări majore ale Sfinţilor Părinţi. Spre pildă, Sfântul Ioan Casian ne sfătuieşte să nu ne îndepărtăm de oameni sub pretextul că însoţirea cu ei ne pricinuieşte căderea în păcat, deoarece „niciodată nu s-ar vătăma omul de om, dacă nu ar avea mocnind înăuntru pricinile patimilor. […]