De „Sf. M. Mc. Ecaterina”, ÎPS Mitropolit VLADIMIR a săvârșit Sfânta Liturghie cu Sfințirea Antimiselor la Catedrala mitropolitană

457

Marți, 7 decembrie 2021, Biserica Ortodoxă prăznuiește în rugăciuni pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, fiica împăratului Consta, ale cărei sfinte moaște se află în Muntele Sinai (+304). Cu acest prilej, ÎPS VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove a săvârșit Sfânta și dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană și capitală având coliturghisitori pe Prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan și ecleziarh al Catedralei împreună cu soborul de preoți și diaconi.

Serviciul divin a început cu sfințirea Antimiselor destinate pentru parohiile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova, după care a urmat Sfânta Liturghie.

***

Antimisul simbolizează giulgiul în care a fost înfăşurat trupul Domnului nostru Iisus Hristos la punerea Sa în mormânt, precum şi mormântul Acestuia.

În epoca preiconoclastă, în piciorul Sfintei Mese erau așezate fragmente din moaştele martirilor. Această practică îşi avea originea în creştinismul primar, când mormintele martirilor serveau drept loc pentru Sfânta Masă. Însă de multe ori, din cauza tulburărilor cauzate de persecutori, preoţii erau nevoiţi să întrerupă Sfânta Liturghie şi să o continue în alt loc. În așa situaţii, sfintele erau înfăşurate într-o pânză specială pe care se continua oficierea Sfintei Liturghii.

Ulterior, într-un buzunărel special amenajat s-au pus părticele din moaştele martirilor, pânza servind astfel drept altar mobil.

De aici și denumirea de „antimis” (gr. αντιμένσιον) = „în loc de masă”.

Sursa: mitropolia.md

 


Articole postate de același autor
940

Mesajul de felicitare al Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, cu prilejul aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova

În data de 27 august 2021 Republica Moldova aniversează împlinirea a 30 de ani de la proclamarea independenței. Cu acest prilej, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a adresat un mesaj de felicitare tuturor cetățenilor Republicii Moldova, în care a menționat următoarele: „La popas aniversar, când țara noastră sărbătorește 30 de ani de […]


Foto