Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor — drumul spre sfințenie

1226

Militar de profesie, Sfântul Emilian nu s-a dat în lături de la a mărturisi faptul că este credincios, distrugând idolii păgânilor. Torturat, a rămas nevătămat și a trecut la Domnul ca urmare a rugăciunilor sale.

Născut în secolul al IV-lea, Sfântul Emilian a trăit pe vremea împăratului Iulian Paravatul. Fiu de guvernator și de profesie militar, sfântul a simțit dragostea Domnului și a mărturisit că este credincios, sfărâmând idolii și altarele pe care li se aduceau jerfe. Și fiind alți oameni chinuiți pentru această faptă, Sfântul Emilian a mers și a spus că el este cel care a distrus idolii, fiind supus la multe chinuri.

Bătut cu vine de bou și aruncat în foc, nu numai că a rămas nevătămat, ci flăcările s-au revărsat și i-au ars pe cei necredincioși. Și rugându-se sfântul la Domnul să îl primească în Împărăția Lui, s-a culcat și a adormit întru veșnicie. Iar femeia ighemonului, credincioasă fiind, a cerut voie să ia trupul cuviosului și să îl îngroape. Sfintele moaște au fost puse cu cinste în locul numit Ghizidina, în apropiere de cetatea Durostor.

 

Sursa: doxologia.ro


Articole postate de același autor
1565

Cuviosul Ioan Scărarul, părinte al rugăciunii

Duminica a patra din Postul Mare este închinată Sfântului Ioan Scărarul. El este un părinte al rugăciunii şi exemplu de trăire duhovnicească pentru creştini. Lucrarea sa fundamentală „Scara” este cel mai important tratat ascetic ce se citeşte în timpul Postului Mare. În această lucrare, Sfântul Ioan Scărarul înfăţişează învăţătura despre toate virtuţile creştine şi mijloacele de a […]