De sărbătoarea Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit și a hirotonit un preot la Catedrala Mitropolitană

1073

Cu prilejul prăznuirii Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

Alături de Întâistătător au coliturghisit: Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei și eclesiarh al Catedralei Mitropolitane, și un sobor de preoți și diaconi.

În timpul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, poporul drept-măritor împreună cu Întâistătătorul au preamărit în rugăciuni pe Marele Prooroc veterotestamentar Ilie și au înălțat rugăciuni pentru pace și bună înțelegere între oameni.

Sărbătoarea de astăzi a fost înfrumusețată cu o hirotonie. ÎPS Vladimir l-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Marin Grigoriță, student ATOM, anul II, pe seama Catedralei Mitropolitane.

Cu binecuvântarea Mitropolitului, Prot. mitr. Vadim Cheibaș a rost un cuvânt predicatorial, în care a relatat creștinilor crâmpeie din viața Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul.

Sfântul Ilie a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab. El a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) și a trăit cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos. Vechiul Testament istorisește despre faptele lui minunate în cărțile numite Regi. Este ales de Dumnezeu să certe aspru pe regele Ahab și pe cei care-l urmau pe calea păgânească a adorării lui Baal.

Sfântul Ilie a fost hrănit în chip minunat de corbi pe când era retras la pârâul Cherit și de un înger pe drumul spre Muntele Horeb; datorită rugăciunii sale, Dumnezeu oprește ploaia timp de trei ani și jumătate; înmulțește făina și uleiul văduvei din Sarepta Sidonului și îl învie pe fiul ei; a chemat foc din cer prin care a ars jertfa adusă de el lui Dumnezeu; a înlăturat cultul zeului Baal; l-a văzut pe Dumnezeu în isihie, (vântul liniștit); a fost ridicat în carul de foc și s-a arătat la Schimbarea la Față a Mântuitorului de pe muntele Tabor.

Sfântul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie în gura peșterii sale (hrănit de corb), fie în carul de foc (în care a fost răpit la cer). Sfântul Ilie este socotit și protopărintele monahismului creștin.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
1338

Mai multe instituții spitalicești și bolnavi, beneficiari ai Proiectului „Sănătate pentru toți”

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, în perioada lunilor martie-mai 2021, mai multe instituții spitalicești din țară și zeci de bolnavi care provin din categoriile sociale dezavantajate, în special, a celor neasigurate și imobilizate, din R. Moldova, au primit ajutoare medicale gratuite și susținere materială din partea Bisericii, în cadrul Proiectului „Sănătate pentru toți”. Proiectul este […]