Actualitate

Colinde şi activităţi pentru copii la mănăstirea “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Suruceni

1552

Numele pe care îl scrijeleşti pe scoarţa unui copac se va mări, va creşte odată cu el. La fel şi inima copilului tău. Ceea ce scrijeleşti în anii lui de gingăşie, vei citi în cei care vor urma. (Sfântul Paisie Aghioritul)

„Copiii sunt mesaje vii pe care le trimitem unor timpuri pe care nu le vom mai apuca”, spunea un celebru educator. Acestor mesageri ai viitorului nostru Biserica trebuie să le fie sprijin, pentru ca urmașii noștri să se poată bucura de un viitor călăuzit de lumina învățăturii lui Hristos.

Copiii sunt nu doar viitorul nostru, ei reprezintă viitorul şi sprijinul Bisericii. Astfel, trebuie să-i ajutăm să devină mlădițe vii și roditoare ale acesteia, căci fără ei misiunea Bisericii nu va fi la fel de convingătoare.

În aceste zile, trăim bucuria Întrupării Mântuitorului, o bucurie pe care sufletele noastre vor să o împărtăşească și celor din jur. Cu acest prilej, a doua zi după Naşterea Domnului, Mănăstirea “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a organizat o sărbătoare de suflet pentru copiii, dar și pentru părinții acestora.
Tot ce e bun și frumos începe cu Dumnezeu și cu rugăciune. În dimineața zilei, în Biserica Sfântul Ierarh Nicolae a fost oficiată Sfânta Liturghie în cinstea Soborului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. După care a urmat un program dedicat copiilor.

Copiii care vin în biserică aduc cu ei dragostea sinceră de a sluji lui Dumnezeu şi aproapelui, iar pentru ca să poată sluji lui Hristos şi Bisericii Sale trebuie să-i ajutăm să aparţină lui Dumnezeu, să devină fii al lui Dumnezeu, să devină ucenici ai Mântuitorului Hristos şi să se depăşească pe ei înşişi, orientându-şi întreaga viaţă după îndemnurile Evangheliei.

Părintele Teofil Părăian spunea: nu poţi să ceri unui copil să meargă la acelaşi pas cu un om mare. Un copil are pas de copil. Dacă vrei să mergi cu el, te laşi tu după el, nu-i ceri nişte lucruri pe care nici tu nu le-ai făcut când erai copil, dar nici nu le-ai fi putut face. Nu putem să-i învățăm pe copiii noștri trăirea credinței, decât la nivelul lor. Trebuie să le oferim posibilitatea să-L cunoască pe Dumnezeu prin ceea ce le este drag și apropiat, prin activități și jocuri, prin împărtășirea propriilor trăiri și gânduri, prin poezii și cântece, și desigur, prin minunatele colinde.

Mai recomandată este fapta decât vorba, ne învață Sfinții Părinți, astfel, și Sărbătoarea de astăzi organizată de egumena Epistemia (Goncearenco) împreună cu obștea monahală s-a axat pe implicarea copiilor în diverse activități prin care să cunoască mai multe despre Nașterea Mântuitorului Hristos și darurile oferite oamenilor de Dumnezeu.

În debutul evenimentului, prot. Victor Ceresău s-a adresat către cei prezenți cu un cuvânt de felicitare cu prilejul Sărbătorilor, accentuând importanța de a ne trăi autentic credința și a ne bucura de valorile strămoşeşti tradiţionale.

Preoteasa Uliana Ionașcă le-a propus copiilor mai multe jocuri și activități menite atât să-L cunoască mai bine pe Mântuitorul Hristos, cât și să se cunoască între ei. Principala atracţie au fost activitățile de modelare a ieslei Mântuitorului, dar și de descoperire a darurilor cu care bunul Dumnezeu ne-a înzestrat pe fiecare.

În această perioadă colindele sunt cele care ne bucură sufletele, vestind tuturor Nașterea Domnului Iisus Hristos. Puține popoare au reușit să redea minunea întrupării Fiului lui Dumnezeu cu o îmbrățișare atât de caldă și gingaşă, precum a făcut-o poporul român în colindele sale. Este de datoria noastră să le păstrăm și să le transmitem generației în creștere. Dovadă că această tradiție este vie și lucrătoare ne-au arătat-o copiii prezenți la eveniment. Fiecare dintre ei și-a dorit ca printr-o colindă, poezie sau cântec să devină un vestitor al Nașterii Pruncului Sfânt. Pentru ca bucuria copiilor să fie deplină, au fost răsplătiţi cu dulciuri, cărți și jucării. 

Nădăjduim că această sărbătoare va deveni una tradițională și va continua șirul activităților desfășurate la Mănăstirea Suruceni întru sprijinul tinerelor vlăstare ale Bisericii, pentru a-i ajuta să trăiască şi să iubească Evanghelia ca pe ceva viu şi lucrător, care să devină și esenţa vieţii lor.


Articole postate de același autor
1292

Ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse s-a desfășurat la Mănăstirea „Sfântul Daniel” din Moscova

În ziua de joi, 4 aprilie, s-au desfășurat lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. Ședința a avut loc la reședința Patriarhală și Sinodală de la Mănăstirea ”Sfântul Daniel”, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, Kiril. În calitate de membru permanent al Sfântului Sinod, a participat și Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe […]