Cheia educaţiei este educaţia din suflet

1861

Seara duhovnicească din 12 octombrie a adus bucuria unor oaspeți din România, de la Alba Iulia – părintele lect. dr. Dorin Opriş și prof. univ. dr. Ioan Schiau de la Universitatea "1 Decembrie 1918".

Părintele Dorin Opriş a vorbit despre programul încărcat al omului contemporan, care vrând-nevrând trebuie să sacrifice ceva. Timpul şi energia noastră nu sunt nelimitate şi atunci ajungem să tăiem, să decupăm, şi cel mai des decupăm de la partea spirituală, de la partea de suflet, nu neapărat cea religioasă. Tăiem de acolo de unde ni se pare că am putea să facem un sacrificiu fără prea mari pagube, unde nu am aduce un sacrificiu prea mare. Dar asta înseamnă de multe ori că ne petrecem tot mai puţin timp cu familiile noastre, cu copiii noştri. În acest context provocările legate de educaţia copiilor devin şi mai mari. 

În educaţie, uneori dincolo de cuvinte, mai mult fac necuvintele, mai mult fac lucrurile făcute cu suflet. În acest sens pr. Dorin Opriş a adus exemplul unei mame şi rugăciunea ei pentru fiul său. Atunci când băiatul făcea o faptă rea,  mama sa nu-l pedepsea, ci îl chema să se roage împreună. Această mamă îngenunchea în faţa icoanei Maicii Domnului, alături de fiul său, şi se ruga aşa: "Doamne, eu am cerut de la tine un copil şi Tu mi l-ai dat, dar el acum nu mă ascultă. Şi pentru că nu mă ascultă şi face fapte rele o să meargă în iad, iar dacă va merge el în iad, voi merge şi eu împreună cu el". Rugăciunea acestei mame îl impresiona atât de mult pe băiat, încât o perioadă nu mai putea face nimic rău. Rugăciunea ei era atât de puternică şi de importantă pentru el, încât l-a ajutat foarte mult. 

Astăzi părinţii uită de unele lucruri importante în relaţiile cu copiii. Unul dintre acestea constă în faptul că trebuie să le spună copiilor că îi iubesc, să le spună explicit. Chiar dacă copiii ştiu că părinţii îi iubesc, totuşi trebuie să le spunem despre acest lucru. De asemenea este foarte bine ca părinţii să facă efortul de a se ruga împreună cu copiii, acest lucru trebuie început de când copii sunt mici, pentru că după o vreme nu-i mai putem schimba aşa de simplu. 

Părintele Dorin Oriş a menţionat de asemenea că crizele de vârsta ale copiilor, apar deoarece aşa a rânduit Bunul Dumnezeu, şi nu din cauza educaţiei oamenilor. Trebuie să ne gîndim cum să folosim aceste perioade de crize pentru ca copilul să înveţe cum să le depăşească devenind mai puternic şi mai întărit la depăşirea lor.

A consemnat Natalia Lozan

 

 


Articole Asemănătoare
Articole postate de același autor
5237

Miliardarul care a fondat Ikea își cumpără doar haine second-hand

Austerul Ingvar Kamprad, fondatorul lantului Ikea, isi cumpara hainele din targuri de vechituri pentru a face economie de bani, a spus miliardarul intr-un documentar ce va fi difuzat de televiziunea suedeza, potrivit The Guardian. Kamprad, care va implini 90 de ani pe 30 martie, are o reputatie de zgarcit, dar el spune ca avaritia sa […]