Biserica „Sf. Întocmai cu Apostolii Chiril și Metodie” din Coșernița, la 125 de ani de la târnosire

2205

Joi, 24 mai 2018, în ziua pomenirii Sfinților Întocmai cu Apostolii Chiril și Metodie, ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove a oficiat un serviciu divin festiv, cu prilejul aniversării a 125 de ani de la târnosirea bisericii cu hramul în cinstea „Sf. Întocmai cu Apostolii Chiril și Metodie” din s. Coșernița, r. Criuleni.

Slujba, la care au participat alături de Înaltpreasfinţia Sa, PC Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnic-administrator al Mănăstirii Ciuflea din mun. Chișinău și Președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în structurile MAI, Prot. mitr. Corneliu Dobrogeanu, Președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Ministerul Apărării, Prot. mitr. Teodor Pelin, Protopopul bisericilor din Criuleni şi Dubăsari şi un numeros sobor preoțesc, a început cu rânduiala de sfinţire a prestolului și a picturii interioare.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul preoțesc „Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu Bodoni”, dirijat de Prot. Vasile Damaschin.

În timpul Vohodului Mic, părintele-paroh, Prot. Teodor Spataru, a fost decorat de către Mitropolit cu dreptul de a purta mitra, totodată primind și Ordinul Meritul bisericesc de gr. II, pentru munca depusă cu sârguinţă în postura de preot-paroh, preot militar și misionar, spre binele şi propăşirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

La fel mai mulți slujitori au fost decoraţi, după cum urmează:

Prot. mitr. Corneliu Dobrogeanu, președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Ministerul Apărării – Ordinul „Meritul bisericesc” de gr. II.

Protoiereul mitrofor Gheorghe Gavrilița, preot militar al BIM 1 – Ștefan cel Mare – Ordinul „Meritul bisericesc” de gr. II.

Prot. mitr. Valeriu Gâțu, parohul bisericii „Sf. M. Mc. Dumitru” din s. Dănceni, r. Ialoveni – Ordinul „Sf. Irh. Petru Movilă”.

Prot. Ștefan Cotruță – Medalia „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”.

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, clerul și poporul prezent, avându-l în frunte pe Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, au înconjurat biserica cu citirea Evangheliei, după care Chiriarhul a săvărșit un Tedeum de mulțumire către Bunul Dumnezeu.

Mai târziu, Mitropolitul s-a adresat către cei prezenți cu un frumos cuvânt de felicitare cu ocazia emblematicului eveniment, îndemnând ctitorii și enoriașii să rămână și mai departe la fel de dedicați credinței și faptelor celor bune.

La rândul său, părintele-paroh Teodor și-a manifestat recunoștința față de Înaltpreasfinția Sa pentru bunăvoință și susținere, declarând că și în continuare, cu ajutorul Domnului, atât el, precum și credincioșii din Coșernița vor merge pe calea cea bună, spre înflorirea credinței și mântuirea sufletelor.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md


Articole postate de același autor
3940

Oamenii în ziua de azi nu se mai pot ruga cu răbdare şi stăruinţă

Pentru înnoirea vieţii duhovniceşti, Părintele Ioil Gheorghiu spunea: – Viaţa duhovnicească nu se poate reînnoi decât prin multă rugăciune, prin duhovnici buni, prin părăsirea grijilor pământeşti şi prin mare nevoinţă pentru cele duhovniceşti, cerând harul şi mila lui Dumnezeu. Însă acolo unde stăpânesc patimi ca: mândria, dezbinarea, grija vieţii pământeşti, traiul bun şi odihna, nimic nu se poate […]


Foto