Vorbeşte-i copilului!

2931

Înainte, copiilor mici li se vorbea mult. Bunicile noastre ştiau că lucrul acesta este absolut necesar. Chiar dacă aparent copilul nu înţelegea nimic. 

Da, sugarilor li se vorbea întotdeauna, pe când acum mama îl îngrijeşte adeseori pe copil în tăcere, iar dacă acesta e liniştit şi poate să fie lăsat singur pentru mult timp în pătuţul lui, mama, satisfăcută, se va ocupa de treburile casnice sau de propria persoană. Nici măcar prin gând nu-i trece să-l „deranjeze pe copil cu flecăreala sa”.

Rezultatul este că asemenea copii vorbesc puţin la vârsta de un an. Uneori, ei încep să meargă de timpuriu şi se târăsc puţin, lucru care tot nu e bun, căci este o urmare - spun psihologii - a întârzierilor de dezvoltare parţiale, „în mozaic”.

Psiholog Irina Karpenko

Din Educarea copilului: sfaturi ale duhovnicilor și psihologilor ortodocși, București, Editura Sophia, 2013, p. 112


Articole Asemănătoare
3265

Preot Octavian Moşin: „Aflăm drumul nostru doar prin Hristos”

De cele mai multe ori îi apreciem şi-i catalogăm pe tineri după cele exterioare, fără a discuta şi afla mai multe despe problemele şi greutăţile lor, astfel nu reuşim să le descoperim partea cea bună şi frumoasă. Despre generaţia în creştere şi importanța pastoraţei tinerilor, ne-a mărturisit preotul Octavian Moșin, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din Chişinău. […]

Articole postate de același autor
3756

Slujbă arhierească de Adormirea Maicii Domnului la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

„Ceea ce ești izvorul milei Milostivirii ne învrednicește pe noi, Născătoare de Dumnezeu” Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie închinată praznicului Adormirii Maicii Domnului la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Capitală. Cu acest minunat prilej, […]