Calea Postului Mare: ziua a XXV-a

255

Impresionează simplitatea omenească! Și celui mic, și celui mare, ne stă bine să fim modești. Morală înveșnicită și în proverbul „Simplitatea înfrumusețează sau înnobilează omul!”

„Sfânta simplitate”, spun unii și, pe bună dreptate, viața modestă, plină de smerenie și de dăruire duce, aparent foarte ușor, la sfințenie. Zicem „aparent”, pentru că înțelegem cât de greu este să ajungi la această simplitate: să renunți la sine de dragul Domnului și al aproapelui de lângă tine.

Astăzi două credincioase povesteau impresionate despre un slujitor care se deplasează pe jos, care are timp să se salute cu trecătorii, să îi asculte...

Să ne grăbim încet, găsind timp pentru toate, în special pentru sufletul însetat de comunicare și de dragoste.

În neliniște, în zbucium pierdem pacea și bucuria lăuntrică, de aceea Sfântul Paisie Aghioritul ne sfătuiește: „Simplificaţi-vă viaţa ca să se îndepărteze stresul!”

Să căutăm o viață mai liniștită, or, anume așa va fi trăită cu mai mult sens și folos duhovnicesc.

Preot Octavian Moșin


Articole postate de același autor
2609

Sfântul Ilie și soldatul care înjura de cele sfinte

Vorbind cu fratele Teoctist din Epir, la 20 iulie/2 august 1972, el m-a întrebat dacă am auzit despre minunea care a avut loc în urmă cu cincisprezece ani, în Ioanina (Grecia), unui soldat care era rânduit de strajă la cazarmă. I-am spus că nu și l-am rugat să mi-o spună – ca s-o pot scrie, […]