„A înțeles taina ascultării ca pe viața ce-i dă viață”. Un părinte de la Putna a plecat la Domnul la numai 43 ani

2005

Ierodiaconul Gheorghe Gherghină de la Mănăstirea Putna a fost înmormântat joi, 13 decembrie 2018. Despre el, părintele stareț Melchisedec Velnic a spus că „a înțeles taina ascultării ca pe viața ce-i dă viață”.

Părintele Gheorghe a slujit ca ierodiacon la slujba de duminică și s-a împărtășit cu Sfintele Taine. Părintele a suferit un stop cardiac luni la amiază, în chilia sa de la Putna.

În dimineața zilei de luni a fost prezent în Biserică de la ora 3:00, înainte de începerea slujbelor. A participat la miezonoptică, utrenie și la slujba Sfintei Liturghii.

În necrologul rostit la slujba înmormântării oficiate joi, starețul Mănăstirii Putna a spus că Ierod. Gheorghe și-a pus mereu întrebarea „De ce am venit și pentru ce sunt aici, în această «sântă Mănăstire»?”

„A fost iubitor și darnic, ascultător, și niciodată nu mi-a întors cuvântul”, a mărturisit printre lacrimi Arhm. Melchisedec Velnic.

„A înțeles taina ascultării ca pe viața ce-i dă viață. Nu s-a silit niciodată să vorbească înainte de vreme. Cuvântul i-a fost calm, cald, așezat și cu măsură. Fapta i-a fost așișderea, pe măsura cuvântului”, a adăugat părintele arhimandrit.

La finalul necrologului, Părintele Gheorghe a fost condus spre cimitirul Mănăstirii Putna pe o ninsoare liniștită, în sunet de clopote, de întreaga obște a așezământului, de familie și de numeroși credincioși.

Părintele Gheorghe s-a născut în 19 septembrie 1975, în satul Ceplenița, Iași. A fost al doilea din cei 12 copii ai familiei Alexandru și Magdalena Gherghină. La botez a fost numit Gabriel.

sursa basilica.ro


Articole postate de același autor
1508

Duminica Sfintei Cruci la Catedrala Episcopală din Cahul

Sub semnul de viață dătător al Sfintei Cruci, la Catedrala Episcopală din Cahul, Preasfințitul Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Credincioşii, veniţi în număr mare la slujba din a treia duminică din post, s-au bucurat de prezenţa Preasfinţiei Sale, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine şi au ascultat cuvântul de […]