Se depășesc limitele bunului simț – profanarea celor sfinte

1930

Doi indivizi de 35 si 43 de ani, din Falesti risca pana la 10 ani de puscarie, dupa ce au intrat intr-o locuinta din capitala si au furat de acolo patru icoane in valoare de peste 250 de mii de lei.

Totul s-a intamplat ieri intr-o locuinta de la Buiucani. Proprietarul casei a sunat la politie, dupa ce a observat ca din locuinta sa au disparut patru icoane din secolul XVII, o cruce ortodoxa din bronz, o oglinda din bronz combinat cu argint si doua suporturi pentru lumanari.

Potrivit politiei, cei doi indivizi au stricat lacatul, au intrat in casa, au luat icoanele si au plecat. 

In urma mai multor investigatii, oamenii legii i-au incatusat pe cei doi suspecti. Audiati pe politisti, indivizii au declarat ca il cunosc pe proprietar si ca anterior au lucrat impreuna, fiind paznici la o firma.

Nu este clar de unde barbatul avea astfel de icoane in casa.

Faptasii au fost retinuti pentru 30 de zile si risca pana la 10 ani de puscarie.

sursa http://protv.md

***

Ultimii ani au fost pradate și arse câteva biserici, au fost pângărite mai multe obiecte sacre în parcuri din capitală, au fost sustrase din casele creștinilor și din colecțiile personale diverse obiecte de cult. Această ultimă tentativă de jaf a unor icoane vechi este o vie mărturie a realității că unii oameni au trecut toate limitele, că nu mai au nimic sfânt. Deși aceste sfințenii prezintă o deosebită valoare pentru patrimoniul bisericesc, sunt mult mai de preț în aspect duhovnicesc.

Orice icoană este o fereastră spre cer, care ne ajută să stabilim legătura cu cel reprezentat. Prototipul sfințește chipul de pe icoană și îi dă adevărata valoare materiei pe care este zugrăvit. Dacă am ști un pic din semnificația și încărcătura duhovnicească a obiectelor de cult, a icoanelor și cărților bisericești n-am îndrăzni să fim părtașii unor astfel de sacrilegii.

Spre exemplu, icoana nu este un simplu obiect de artă, ea are un sens profund religios. Prin ea se stabilește legătura cu Mântuitorul, Maica Domnului și Sfinții reprezentați. Icoanele sunt cele care ne educă, ne trezesc la o viață îmbunătățită și ne încurajează să lucrăm virtuțile creștine. Să dăm dovadă de trezvie, altfel ne scufundăm în mocirla patimilor din care greu se iese.

Preot Octavian MOȘIN


Articole postate de același autor
2738

Cum testezi dacă ai iertat pe cineva cu adevărat?

Zilele acestea discutam cu un tânăr caree tocmai s-a căsătorit. Are o femeie cu frică de Dumnezeu, însă la care a observat că nu iartă câțiva oameni așa după cum s-ar cuveni, creștinește, din toată inima. Acest tânăr m-a întrebat cum e să ierți cu adevărat. Atunci l-am întrebat și eu: ”Dar tu, cum crezi? […]