Omul frumos e cel ce urcă invers pe scară! Săptămâna Religiei la Liceul „Meșterul Manole” din Sălcuța

1777

"O cuvinte desenate pe gură, o, vorbele noastre fardate!

O, pâinea mâncată pe gratis, cum să ți-o ierți?!

Cu orice carte de noi necitită, 

Noi sălbăticim cărți!"

Studiind istoria poporului nostru, ajungem la înțelegerea că școala s-a născut în Biserică. Și chiar dacă a devenit o instituție aparte, școala adevărată a rămas credincioasă învățăturii Bisericii și a promovat valorile acesteia. Școala și Biserica au aceeași istorie și bază culturală, și ambele slujesc aceluiași ideal al neamului: unității de credință, tradiții și graiului strămoșesc.

De acest adevăr te convingi la Liceul „Meșterul Manole” din Sălcuța, care în această perioadă desfăşoară în mod tradiţional o săptămână a religiei. În cadrul acestei săptămâni a fost organizată o conferință, care se desfășoară anual în preajma prăznuirii Sfinților Arhangheli, ocrotitorii liceului.

În acest an conferinţa s-a desfășurat sub genericul: "Provocările din secolul XXI. Tinerii în viața Bisericii", având-ul drept invitat special pe arhimandritul Iov (Cristea), nevoitor ai mănăstirii Curchi.

În cuvântul de deschidere, protoiereul Nicolae Jelihovschi, profesor de religie din această înstituție a menționat despre aportul deosebit al membrilor Asociaţiei Ortodoxe Valeriu Gafencu în desfășurarea săptămânii religiei și a prezentării personalităților creștine precum părinții Iustin Pârvu și Arsenie Boca. În continuare părintele Nicolae a făcut o retrospectivă a conferințelor organizate în anii precedenți, relatând despre invitații și temele care au fost abordate pe parcursul anilor. 

Dna Liuba Pleșca, directorul instituției, s-a referit la necesitatea organizării unor astfel de conferințe atât pentru tineri, cât și pentru întreg corpul didactic al liceului.  "Totdeauna există o posibilitate de a îmbunătăți lucrurile, de a îmbunătăți lumea. Am început printr-o evocare a cărților. Din nefericire multe cărți astăzi rămân nedeschise, necitite. Noi nu concepem un tânăr inteligent, cu integritate morală și spirituală, dacă nu este un bun cititor de carte. O carte bună este un adevărat înger păzitor pentru orice om, dar în special pentru tineri, cărora le oferă sprijin și călăuză pentru a putea face provocărilor și ispitelor veacului nostru" -  a spus d-na directoare.

Invitatul conferinței, arhimandritul Iov le-a vorbit tinerilor despre trăirea credinței la vârsta tinereței, despre năzuința tinerilor către tot ce este frumos și înălțător. "Căutați în jurul vostru oameni care vă pot motiva spre o creștere duhovnicească. Învățați de la ei, dar nu vă limitați a această cunoaștere. Depășiți cele aflate. Tindeți spre mai mult. Fiți unici și formați-vă ca personalități. Nu este ușor, căci  valorile societății actuale nu sunt întocmai cele care te îndeamnă să rămâi frumos și integru.  Dan Puric spunea că "Omul frumos în ziua de azi e cel ce urcă invers pe scară, înfruntând nu numai turma care coboară, dar şi insultele ei".  Trebuie să tindem să trăim după valorile credinței, să-L avem ca reper pe Hristos și să facem alegerile din viață în raport cu învățătura Sa. Avem nevoie de creştini buni, iar voi sunteţi chemaţi să fiţi nişte creştini mărturisitori, pentru a deveni pildă şi altor tineri, prin trăirea credinței, prin viața demnă și frumoasă, pentru ca şi alţii să-și dorească o viață cu mai multă lumină“, a menționat părintele arhimandrit în discursul său. 

Fiecare tânăr ar trebui să fie un adevărat apostol prin faptă şi gând, prin comportament şi viața pe care ar putea s-o prezente ca model real al trăirii de credință. Iar singurul său reper este Însuși Hristos. Tinerii trebuie să caute bucuria și libertatea vieţii în legătură cu Dumnezeu, iar a fi liber înseamnă să trăieşti după principiile Evangheliei şi conform învăţăturilor sale. 

A consemnat Natalia Lozan

 


Articole Asemănătoare
1452

A fost lansat proiectul de restaurare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni

Ministerul Culturii în comun cu Ambasada SUA în Republica Moldova au lansat astăzi, 11 octombrie 2016, proiectul de restaurare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni. La eveniment au participat ministrul Culturii Monica Babuc, ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, alți reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, conducerea raionului și a orașului Căușeni, […]

Articole postate de același autor
6038

Ortodoxia nu este religie (de Ioannis Romanides)

Ortodoxia nu este religie [1] Multora li se pare ca Ortodoxia este una dintre mul­tele religii, ce are ca grijă principală pregătirea membri­lor Bisericii pentru viaţa de după moarte, adică asigurarea unui loc în Rai pentru fiece creştin ortodox. Astfel, se con­sideră că dogma ortodoxă aduce o asigurare în plus, pen­tru că e Ortodoxă [2], iar dacă cineva […]


Foto