Liturghia Darurilor înainte sfințite la Catedrala episcopală din Soroca

1742

În prima vineri a Postului Mare, la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicarul Mitropoliei Moldovei, a săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi ai Catedralei.

La sfârşitul slujbei, PS Ioan a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a prezentat şi explicat rânduiala Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfinţite .

„Dacă dorim să înţelegem originile şi sensul litrugic al Liturghiei Darurilor, trebuie să înţelegem practica împărtăşirii frecvente şi iubirea nesfârşită pentru Trupul şi Sângele Domnului. Liturghia Darurilor înainte sfințite este unită cu Vecernia şi se săvârşeşte de obicei, după o ajunare completă a preoţilor şi credincioşilor, dăruind hrana cea mântuitoare, care dă viaţă lumii. În acest fel postul devine ceresc prin Euharistie, iar Euharistia se ia cu pregătire ascetică severă, vădindu-şi originea şi destinaţia cerească”, a menționat PS Episcop Ioan.

Tot astăzi, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, Vlădica Ioan a citit Canonul Sf. M. Mc. Teodor Tiron, iar mai apoi, conform tradiției, a sfințit coliva care mai apoi a fost împărțită enoriașilor.

sursa http://ioanmosnegutu.info


Articole Asemănătoare
1709

Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a săvârșit Liturghia Darurilor înainte sfințite și binecuvântarea colivei

În prima vineri a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat Liturghia Darurilor înainte sfințite la Catedrala „Nașterea Domnului” din Chișinău. Din primele ore ale dimineții, odată cu începerea serviciului divin, numeroși credincioși au trecut pragul Catedralei pentru a lua parte la această slujbă deosebită prin importanța și frumusețea ei. Poporul binecredincios, având în frunte pe […]

    Articole postate de același autor
    6372

    Să nu fim nemulţumitori

    Un părinte din Sfântul Munte spunea că atunci când spunem „Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte-mă!”, Bunul Hristos spune „Îi sunt dator aceluia”, şi notează şi ne va răsplăti cu zece drahme. Atunci când spunem „Slavă Ţie, Dumnezeule” spune „Îi sunt dator aceluia cu o sută de drahme”. Aşadar să ne învăţăm să spunem „Slavă Ţie, Dumnezeule!” […]