Lasă-ți boala în voia lui Dumnezeu!

7793

Cu ocazia altei întâlniri, m-a ajutat să-i pricep vorbele în felul următor:

-Știi ce să faci când ești bolnav? Să te rogi Domnului să-ți ierte păcatele. Iar Domnul, pentru că L-ai rugat cu durere și cu smerenie, îți va ierta păcatele și-ți va tămădui și trupul. Dar bagă de seamă să nu spui ,,Doamne, iartă-mi păcatele!” pe de o parte, iar, pe de alta, să ai în minte vindecarea trupească, pentru că o astfel de rugăciune nu va avea nici un efect.

Când te rogi, dă uitării boala trupească și primește-o ca pe un canon de ispășire a păcatelor tale. Și nu te neliniști deloc, lasă totul în voia lui Dumnezeu.

Cu aceste cuvinte, Părintele mă ajuta să înțeleg că boala mea trupească era cauzată de boala sufletului, adică de păcatele mele, și cu rugăciunea pentru iertarea păcatelor, făcută cu smerenie, va aduce sufletului tămăduire și, în timp, atunci când va crede Domnul de cuviință, va vindeca și trupul.

Mi-a atras, însă, atenția că, dacă voi amesteca în rugăciune și gândul la vindecarea trupească, atunci rugăciunea trupească nu va da nici un rod. Acea rugăciune în care bolnavul folosește iertarea păcatelor drept pretext al bucuriei de a se vindeca trupește e o rugăciune ineficientă, și aceasta din cauză că bolnavul nu s-a rugat dezinteresat.

Bătrânul afirma că Hristos, răspunzând rugăciunii smerite a bolnavului pentru iertarea păcatelor, precum și credinței lui lipsite de gânduri ascunse, la început, în marea Sa milostivire, împlinește ce e mai greu, iar, apoi, la timpul potrivit și știut numai de El, împlinește și ce e mai ușor.

Adică tămăduiește, mai întăi, rădăcina – boala sufletului, păcatul – iar, mai apoi, ramurile – boala trupului.

Din Părintele Porfirie, Antologie de sfaturi și îndrumări, Editura Bunavestire, Bacău


Articole Asemănătoare
12414

6 emoţii negative care ne îmbolnăvesc

Sunt prezente aproape zilnic în viaţa noastră. Şi nu pentru că ni le-am dori neapărat, ci pentru că pur şi simplu sunt specifice condiţiei umane. Însă emoţiile, căci despre ele vorbim, pot fi constructive, ajutându-ne să ne călim și să evoluăm sau, dimpotrivă, distructive, afectându-ne atât pe plan psihic, cât și fizic. Emoțiile sunt resimțite […]

Articole postate de același autor
2759

Ierom: Varnava Iankos: “Cel mai frumos lucru care există în Biserica este să ne simțim neputincioși și zdrobiți cu inima. Dumnezeu este “nedrept” pentru că ne iubește!”

Interviu cu Mitropolitul Ignatie al Dimitriadei și Ieromonahul Varnava Iankos Mitropolitul Ignatie al Dimitriadei: Ați spus că Biserica este eros? Ce înseamnă acest lucru?   Varnava Iankos: Cred că în zilele noastre, din acest motiv Biserica nu îi atrage pe oameni, pentru că propune o Biserică lipsită de eros, împământenită în canoanele și convingerile ei, […]