Nu judecați ca să nu fiți judecați!

3753

În Pateric se spune că un părinte, ce era în fața morții, era foarte senin, nu-i era frică de moarte, era luminat la față. Toți se mirau cum de era așa de liniștit și nu se întreba „ce va fi?”, „cum va fi?”.

Se știa despre el că nu era foarte ostenitor, că nu făcea nevoințe deosebite, și cineva a îndrăznit să-l întrebe: „Părinte, cum de ești așa senin în fața morții, așa de luminat? Cum se explică, căci trebuie să spunem și să recunoști că n-ai fost prea osârduitor, prea nevoitor, n-ai făcut niște lucruri extraordinare ca să zici: Doamne, pentru aceasta primește-mă și miluiește-mă”.

Și atunci el a zis: „Da, e drept, așa-i cum ziceți voi, dar să știți că eu de când m-am făcut călugăr am luat aminte la cuvântul Domnului Iisus Hristos: „Nu judecați ca să nu fiți judecați”, și acum mă duc înaintea lui Dumnezeu cu gândul acesta că n-am să fiu judecat pentru că eu nu am judecat”. Aceasta este una dintre cele mai mari nevoințe.

Extras din Arhimandritul Teofil Părăian, Pentru cealaltă vreme a vieții noastre, Editura Deisis, p. 245


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
4379

Rânduiește viața mea așa încât să mă mântuiesc…

Vă tot faceţi planuri… Nu e un lucru rău, însă mai bine încredinţaţi totul în mâinile lui Dumnezeu şi aşteptaţi cu smerenie ce cuvânt va ieşi pentru dumneavoastră de la Domnul, fiind gata să îl primiţi în chip supus. Vi s-a făcut de căsătorie? Dar şi lucrul acesta este mai bine să-l lăsați în mâinile […]

Articole postate de același autor
4280

Părinte, de ce la început avem multă râvnă în lupta duhovnicească, iar treptat aceasta ne părăseşte?

Pentru că suntem firi slabe. Hristos însuşi ştie asta. Uitați-vă bine la construcţia Postului Mare: Părinţii Bisericii ştiu foarte sigur că suntem firi păcătoase şi slabe. De aceea, urcuşul acesta duhovnicesc către învierea Domnu­lui nostru Iisus Hristos are, pe parcurs, nişte golfuri de odihnă, nişte bănci de sprijin. Gândiţi-vă ce importanţă are Duminica Sfintei Cruci […]