Tânăra care a primit Sfânta Împărtăşanie de la însuşi Hristos

5060

O persoană virtuoasă, îndemnată de duhovnicul ei, obişnuia să se împărtăşească regulat. Într-o duminică, preotul de la biserica unde mergea, a refuzat să-i dea Preacuratele Taine pe motiv că „nu se cade femeilor să vină la împărtăşanie atât de des.”

– Să vii să te împărtăşeşti în Duminica a patra din post, i-a zis. Copila a fost mâhnită de atitudinea părintelui şi de purtarea lui.

După încheierea Sfintei Liturghii, ea a rămas în biserică şi a început să se roage cu multă evlavie şi din toată inima. În acelaşi timp vărsa lacrimi în tăcere, din cauza lipsirii de darul şi de harul dumnezeiesc. Deodată a văzut în faţa ei un Arhiereu impunător şi mai strălucitor decât soarele, înconjurat de mulţime de preoţi şi diaconi în veşminte strălucitoare, în timp ce Îngerii şi Arhanghelii cântau cu o voce negrăit de dulce.

Atunci Hristos Arhiereul, cu un glas blând a întrebat-o pe fată de ce plânge. Aceea, cu multă reţinere i-a relatat întâmplarea cu oprirea de la Împărtăşanie. Marele Arhiereu a intrat în Sfântul Altar, şi a luat din Artofor o părticică, a chemat-o şi a cuminecat-o El Însuşi, cu mâna Sa dumnezeiască, zicându-i:”Primeşte Trupul şi Sângele Meu, ca arvună a vieţii cele veşnice.” Apoi, S-a înălţat la ceruri, cu toată ceata puterilor îngereşti.

Iar acea fată, fericită, a rămas în biserică, copleşită de o bucurie negrăită. Puţin mai târziu, la întoarcerea preotului, i-a descoperit acestuia întâmplarea neobişnuită cu împărtăşania din Chivot. Şi pentru că părticelele de Sfânta Împărtăşanie erau numărate, preotul a crezut şi el.

Extras din Pr. Stefanos Anagnostopoulos, Explicarea Dumnezeiestii Liturghii, Editura Bizantina 2005, p.335-336


Articole Asemănătoare
Articole postate de același autor
5717

3 vrăjmaşi ai mântuirii: lumea, trupul şi diavolul

Lumea e gura satu­lui, gura vicleanului şi, de multe ori, gura celor din casă cu tine. Aceştia sau lumea îţi iartă orice ticăloşie ai face, oricât ai îndărăpta cu sufletul, dar nu te iartă nicidecum să le iei înainte cu un pas şi să te faci mai bun. Cine vrea să biruie prima piedică în […]