Marele Sinod: ce credeti despre clericii care se opun convocarii?

2692

In ultimele ore, Mitropolitul Ilarion (Alfeiev) de Volokolamsk, a acordat un interviu publicatiei National Herald, pe marginea viitorului Sfant si Mare Sinod Pan-Ortodox. Mitropolitul Ilarion este seful Departamentului pe Probleme Externe Bisericesti al Patriarhiei Moscovei.

Intrebat despre cum sunt interpretate criticile venite din partea acelor clerici ai Greciei care se opun convocarii, la data stabilita, a Sfantului si Marelui Sinod Panortodx, si daca astfel de pozitii critice exista si in Rusia, acesta a raspuns:

"Știu că, în Biserica Ortodoxă a Greciei, ca și în celelalte Biserici locale, există o atitudine critică din partea unora dintre episcopi, clerici și laici, față de Sfantul si Marele Sinod, vizavi de modul în care au decurs pregătirile și de proiectele de document.

Nu voi evalua această critică, aici.

Din partea mea, ar fi greșit să ne amestecam în viața internă a unei alte Biserici locale. Pot spune doar că, printre episcopii, clericii și laicii Bisericii Ruse, există, de asemenea, o atitudine critică față de Sfântul și Marele Sinod.

Eu cred că critica la adresa documentelor sinodale, în cazul în care aceasta este constructiva și fondata, este complet normala. Acesta este motivul pentru care au si fost publicate proiectele de document, astfel încât fiecare membru interesat al Bisericii sa-si poata spune cuvântul asupra lor.

Mai mult decât atât, cred că cele mai importante remarci critice trebuie să fie, cu siguranță, luate în considerare și ar trebui să se facă modificările corespunzătoare, în documente, pentru momentul in care acestea vor fi discutate în cadrul Sinodului. Acest lucru este vital, dacă dorim ca documentele sinodale să fie acceptate, astfel încât, in cele din urma, ele sa nu fie respinse de poporul lui Dumnezeu.

Numai acceptand aceasta, putem judeca dacă acest mare eveniment a avut succes sau nu, pentru ca Enciclica Patriarhilor Răsăriteni din 1848 stipuleaza că: 'aparator al evlaviei, este insusi trupul Bisericii, chiar și oamenii înșiși, care doresc ca închinarea lor religioasă să fie mereu neschimbata și asemenea celei a părinților lor'".

sursa http://lonews.ro/


Articole Asemănătoare
3690

Duhovnicul în viaţa noastră

Orice credincios, într-un fel, vine şi îşi creează un raport de fiu sau de fiică față de cel care îl/o spovedeşte. Practic însă, nu poţi să urmăreşti pe fiecare, sunt atâţia oameni care-ţi vin în faţă şi nu poţi să zici: „Îl ştiu şi pe acela că l-am spovedit, e fiul meu; o ştiu şi […]

Articole postate de același autor
767

Liturghie arhierească în parohia „Nașterea Maicii Domnului” din satul Cureșnița Veche, raionul Soroca

În Duminica a XXVII-a după Pogorârea Sfântului Duh, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a liturghisit în parohia „Nașterea Maicii Domnului” din satul Cureșnița Veche, raionul Soroca. Împreună cu Episcopul Sorocii s-au rugat prot. Alexandru Ilescu, chelar al Catedralei episcopale din Soroca, prot. Vitalie Andriuță, prot. Nicolae Robu, paroh al bisericii și prot. Iurie […]