Ce scrie presa internațională despre vizita Patriarhului Kirill la București

4513

Presa internațională scrie despre vizita Patriarhului Kirill la București, notând că este prima vizită în România a unui Patriarh Ortodox al Rusiei din ultimele decenii. Jurnaliştii au numit acest eveniment ca fiind unul istoric şi au evidenţiat principalele mesaje transmise de Patriarhul Moscovei poporului român.

Patriarhul Ortodox al Rusiei în România, prima vizită în decenii”, titrează AP, preluată de Washington PostNew York Times şi Fox News.

Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse a ajuns joi în București pentru prima vizită în România a unui conducător al Bisericii Ruse de la căderea comunismului în această țară”, scrie Associated Press. Jurnaliștii au scris că România și Rusia au „relații culturale și religioase prin intermediul Bisericilor lor ortodoxe”.

La sosire, Patriarhul Kirill I a spus că ortodocşii trebuie să-şi amintească valorile comune, chiar dacă trăiesc în ţări diferite” notează Allgemeine Deutsche Zeitung făcând referire la primele declaraţii ale Patriarhului Moscoveifăcute în salonul oficial al aeroportului internaţional Henri Coandă.

Vizita Patriarhului Kirill nu este privită ca fiind politică, de aceea mesajele pe care le-a transmis la București sunt limitate la un tip de diplomație confesională”, scriu jurnaliștii de la Euronews care îl citează pe Patriarhul Moscovei spunând că „pot exista relații bune între oameni doar atunci când împărtășesc valori comune. Și indiferent de drumul pe care merge istoria, noi, creștinii ortodocși care trăim în țări diferite, trebuie să ne amintim că împărtășim aceleași valori și avem un sistem de viață comun. Acest lucru înseamnă că avem un extraordinar potențial pentru pace, cooperare și interacțiune”.

Despre întărirea relaţiilor dintre Bisericile Ortodoxe Rusă şi Română vorbesc şi jurnaliştii de la TV5 Monde, care numesc vizita Patriarhului Kirill la Bucureşti ca fiind una „istorică”. Ei adaugă faptul că „Aceasta este prima vizită de după căderea comunismului din 1989 a unui patriarh al Moscovei în România, ţară care revendică a doua comunitate ortodoxă din lume după Rusia”.

Jurnaliștii de la Washington Post și-au exprimat așteptarea ca cei doi patriarhi să discute situația din Republica Moldova, unde există o Mitropolie Autonomă a Bisericii Ortodoxe Române și o Mitropolie a Bisericii Ortodoxe Ruse.

Patriarhul şi-a dorit întărirea legăturilor iubirii dintre Bisericile Rusă şi Română” scrie Ria Novosti cu referire la primele declaraţii ale Patriarhului Moscovei la ceremonia de primire a moaştelor sfântului Serafim de Sarov. Jurnaliştii ruşi au subliniat faptul că prin oferirea raclei cu un fragment din moaştele Sfântului Serafim Patriarhul Kirill a dorit pace şi binecuvântare asupra României şi Rusiei. „Cei adunaţi în piaţa din faţa catedralei Bisericii Române au întâmpinat aceste cuvinte ale patriarhului cu aplauze”, menţionează Ria.ru.

Patriarhul Kirill i-a avertizat pe credincioşi cu privire la urmarea falşilor învăţători politici şi religioşi care promit construirea unui rai fără Dumnezeu pe pământ, scrie agenţia Tass citând din predica Patriarhului Moscovei din timpul liturghiei oficiate de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou.

sursa http://basilica.ro


Articole postate de același autor
1488

Întrunire festivă a başcanului cu slujitorii din UTA Găgăuzia

Marţi, 29 martie, la biserica „Sf. Treime” din s. Congaz, UTA Găgăuzia, a avut loc întrunirea dnei Irina Vlah, başcan, cu slujitorii din regiune. La eveniment a participat şi episcopul eparhiot Anatolie. Atât arhiereul, cât şi 12 slujitori s-au învrednicit de medalia aniversară a UTA Găgăuzia – 25 de ani. Dna I. Vlah a menţionat […]


Foto