Festivalul „Scrânciobul Pascal” din s.Izbiște la a III-a ediție

1941
  «Acum însă şi voi pe toate să le lepădaţi: mânia, întărâtarea, răutatea, blasfemia, cuvântul neruşinat din gura voastră. Nu vă minţiţi unul pe altul, de vreme ce v’aţi dezbrăcat de omul cel vechi laolaltă cu faptele lui, şi v’aţi îmbrăcat cu cel nou, care spre cunoaştere se reînnoieşte după chipul Celui ce l-a zidit» ne îndeamnă Sf. Apostol Pavel.

Sărbătorile pasacle sunt un prilej de regăsire și înnoire sufletească, iar scrânciobul făcut a doua zi de Paști, reprezintă bucuria pentru viață, pentru care Fiul Domnului a fost răstignit pe Cruce și a înviat a treia zi. În aceste zile e bine să lăsați toate grijile lumești într-o parte, să spuneți «Hristos a înviat!» tuturor și să vă bucurați de Învierea Domnului!

Pe 2 mai 2016 a avut loc festivalul local „Scrânciobul Pascal”, festival care a ajuns la cea de a III-a ediție și a fost organizat de Primăria Izbiște și Biblioteca Publică Izbiște în parteneriat cu biserica „Sf. M. Mc. Dumitru” Izbiște și Asociația Obștească de voluntariat „VOCE”. În cadrul festivalului au evoluat colectivele folclorice „Dacii” s.Pașcani, conducător artistic Lucașenco Petru; „Florile Dalbe” s.Ișnovăț, conducător artisitc Donțu Iulia, „Mugurel” s.Cruglic, conducător artistic Ciorba Silvia. Au mai evoluat corul satului Izbiște – „Anastasios”, conducător artistic Albu Galina, dar și „Corul Blagociniei” format din patru preoți și desigur micii instrumentiști Acopean Sorin(la fluer) și Scripcari Filip(la bloc flaut), iar cu un colaj de muzică populară ne-au bucurat auzul Stoica Diana și Irina Măntăluța.

Un cuvânt de salut adresat consătenilor primarul satului, dl Ion Plămădeală, iar în intervalul dintre colective au mai adresat cuvinte de felicitare pentru săteni oaspeții de onoare: Iurie Andriuță, Președintele raionului Criuleni; părintele Nicolae Ciobanu, preot paroh la biserica din s.Cruglic, Președintele Sectorului Sinodal Relații Culturale al Mitropoliei Moldovei, aducând mesajul ÎPS Vladimir pentru săteni cu ocazia sfintelor sărbători pascale. Despre istoria festivalului , dar și despre „Balada Scrânciobului de la Izbiște” a vorbit preotul bisericii din Izbiște, părintele Victor Gangan. Un discurs sub formă de poiezie a ținut și dl Verdeș Zaharia, fost director al Gimnaziului Izbiște.

În cadrul festivalului au fost și concursuri: Concursul desenelor cu tematica pascală„ Sărbătorile pascale în suflet de copil”; concursul coșurilor pascale, dar și expoziții personale: dna Lidia Cioban, meșter popular cu o expoziție de obiecte artizanale; dna Lilia Cazacu, pictor, cu o expoziție de icoane lucrate manual; dl Veneamin Gangan cu o expoziție de aplicații de semințe, dar și dna Liuba Rotaru cu o expoziție de lucrări în biser.

Diplomele și premiile au fost înmânate de directorul Biblioteci Publice Izbiște, fiecare participant a primit câte o pască, iar colectivele un coș pascal cu o icoană, ouă, pască și câte o carte de melodii. Prezentatori au fost Ilieș Mihai și Vatavu Valeria, ambii elevi ai Gimnaziului Izbiște.

Suportul media al festivalului a fost asigurat de trei posturi de televiziune: Moldova 1, Jurnal TV și Publica, dar și de clubul local „aCTIvFOTOgraf””. Locuitorii s.Izbiște ai ieșit de la mic și păn la mare ca să admire colectivele folclorice, dar și să se petreacă împreună de sărbătoarea Învierii Domnului. Amintim că festivalul are drept scop promovarea tradițiilor și obiceiurilor pascale de odinioară, dar și promovarea activităților și imaginii localității. Festivalul anual este organizat la scară mai mare, având ambiția de a se transforma din local în regional și chiar național cu atribuirea calificativului de festival cultural-artistic.

Hristos a înviat!

Alexandru Rusu , director Biblioteca Publică Izbiște


Articole postate de același autor