Festivalul raional al Cîntecului Pascal „Hristos a Înviat!” la Ocnița

896

Ne aflăm în Săptămîna Luminată, cînd sunetul clopotelor și slujbele deosebite din sfintele locașuri de închinare ne vestesc marea bucurie a Învierii Domnului și Mîntuitorului nostru Iisus Hristos. După șapte săptămîni de post și rugăciune, inimile drept-credincioșilor creștini se veselesc din nou întru slăvirea Celui ce ,,cu moartea pe moarte călcînd” a Înviat a treia zi, dăruind lumii viață veșnică.

În Marția Săptămînii Luminate, începînd cu ora 11.00, cu binecuvîntarea și participarea Înaltpreasfințitului Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, la Biserica  “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din or. Ocniţa a avut loc, într-o solemnă atmosferă praznicală, Festivalul Raional al cîntecului Pascal „Hristos a Înviat!”.

Înalții oaspeți au fost întîmpinați cu multă bucurie duhovnicească, tradiționala pîine și sare și buchete de flori, la poarta bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din or. Ocniţa de către gazda evenimentului – părintele paroh și secretarul Episcopiei de Edineț și Briceni, protoiereul Adrian Cotelea, împreună cu familia și enoriașii săi.

Au evoluat mai multe colective folclorice și coruri bisericești ale parohiilor din raionul Ocnița, însoțite de preoții lor parohi. La eveniment a fost prezent președintele raionului Ocnița, domnul Plopa Iurie, oficialități locale și invitați de onoare. Concomitent cu desfășurarea festivalului a fost vernisată și o superbă expoziție de bucate tradiționale pascale și lucrări artistice ale tinerelor talente.

În rezultatul evaluării juriului a fost obținut următorul clasament:

Secțiunea copii

Premiul Mare, Corul de copii Școală de Arte or. Ocnița
Locul I, Casa de creație Ocnița
Locul II, Școală de Arte Ocnița, Mugurașii
Locul III, Școala de muzica pentru copii Otaci

Secțiunea maturi 

Premiul Mare, Corul Teiuș, s. Lipnic

Locul I, Doina  Ciugurului, sat. Ocnița
Locul II, Grinăuțanca, s. Grinăuți, Moldova
Locul III, Doruleț, s. Lipnic

La final, Înaltpreasfințitul Nicodim a rostit un cuvînt de folos duhovnicesc, în care a evidențiat importanța acestei măsuri cultural-artistice și teologice prin care creștinii, de la mic la mare, luminați fiind de Lumina sfințitoare și mîntuitoare a lui Hristos cel Răstignit și Înviat, transmit mai departe în lume bucuria părtășiei celor ce cred la biruința Mîntuitorului asupra păcatului, iadului și a morții.

În semn de apreciere și încurajare la perpetuarea valorilor creștine, toți participanții au primit din partea partea Înaltpreasfințitului Nicodim cîte o Diplomă Arhierească.

Sursa: eparhia-edinet.md


Articole postate de același autor
952

Conferința științifică ”Biserica Ortodoxă și implicațiile sale în procesele educativ-culturale din spațiul românesc în secolul al XIX-lea – secolul al XXI-lea”, desfășurată la USM

La USM se desfășoară Conferința științifică națională cu participare internațională ”Biserica Ortodoxă și implicațiile sale în procesele educativ-culturale din spațiul românesc în secolul al XIX-lea – secolul al XXI-lea”. Evenimentul este organizat de către Facultatea de Istorie și Filosofie, USM, Agenția Națională a Arhivelor, Centrul de Studii Interdisciplinare ”Silviu Dragomir”, Chișinău-Oradea și Capela ”Întâmpinarea Domnului”, […]