Slujire arhierească în Duminica dinaintea Botezului Domnului la Mănăstirea Curchi

965

„Bunătatea lui Dumnezeu ne îndeamnă la pocăinţă” (Rom.2, 4)

În Duminica dinaintea Botezului Domnului Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Sărbătorile mari în Biserica Ortodoxă sunt anticipate și urmate de Duminici care le încadrează. Una dintre acestea este Duminica dinaintea Botezului Domnului, care vine cu un îndemn la pocăință.

„Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia cerurilor!” – a reprezentat esenţa propovăduirii Sfântului Ioan Botezătorul, despre care ne vorbește evanghelia din această Duminică.

Ce repezintă însă adevărata pocăință? Ne explică Părintele Alexander Schmemann: „Este uşor, într-adevăr, să mă spovedesc că nu am postit în zilele rânduite, că nu mi-am făcut rugăciunile sau că m-am mâniat. Este un lucru diferit, totuşi, acela de a realiza dintr-o dată că am pângărit şi că mi-am pierdut frumuseţea sufletească, că sunt departe de adevărata mea casă, de adevărata mea viaţă, şi că ceva preţios, curat şi frumos a fost rupt fără speranţă în structura intimă a existenţei mele. Aceasta şi numai aceasta este pocăinţa, dorinţa adâncă de a te reîntoarce, de a te înapoia, de a recăpăta căminul pierdut.”

“Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împaratia Cerurilor!” sunt cuvintele cu care atât Înaintemergătorul Domnului, cât și Mantuitorul Hristos Însuși și-au început propovăduirea în lume. Sunt cuvinte care și astăzi răsună cu aceeași forță pentru aceia dintre noi care mai caută Calea, Adevărul și Viața.

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
1946

Inima trebuie trezită mereu pentru rugăciune, altminteri se va usca de tot

Prin structura lor duhovnicească, patimile sunt molipsitoare. Iată, de pildă, răutatea neexprimată în cuvinte, care n-a apucat să treacă la fapte, care rămâne ascunsă în inimi și se reflectă într-o mică măsură pe față și în ochi. Chiar numai prin aceasta, ea se transmite sufletului celui pe care îl urăște și poate fi observată și de alții. […]